Ciasto z marcepanem

Składniki:

  • 500 g ciasta francuskiego

Krem:

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 110 g mielonych migdałów
  • 20 g mielonych orzechów laskowych
  • 8 g mąki kukurydzianej
  • szczypta soli morskiej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody pomarańczowej lub likieru
  • 1 kropla ekstraktu migdałowego

Glazura:

  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Masło utrzyj, aż będzie kremowe.  W misce wymieszaj cukier, migdały, orzechy, mąkę kukurydzianą i sól. Mieszankę połącz z masłem i ucieraj na gładką masę. Następnie dodaj wodę pomarańczową i ekstrakt migdałowy. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku. Gotową masę przełóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
  2. Z rozwałkowanego ciasta francuskiego wytnij dwa koła o średnicy 30-32 cm, jedno powinno być trochę większe. Mniejsze koło umieść na pergaminie. Na środek ciasta przełóż masę migdałową tak, by dookoła pozostał pusty pasek szerokości około 2,5 cm. w małej miseczce roztrzep żółtko z łyżką mleka i za pomocą pędzelka posmaruj pustą krawędź. Większe koło połóż na masie i dociśnij brzegi ciasta, by się skleiły. Na cieście można narysować gwiazdę lub inny wzór, nacinając delikatnie nożem, Wierzch ciasta posmaruj żółtkiem roztrzepanym z cukrem pudrem, a nożem delikatnie zrób 4 małe otwory, aby podczas pieczenia ciasto ładnie wyrosło. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 30-35 minut.

Źródło: Palce lizać nr 7 (59), 14 lutego 2012