Składniki:
- 500 g ciasta francuskiego
Krem:
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 110 g mielonych migdałów
- 20 g mielonych orzechów laskowych
- 8 g mąki kukurydzianej
- szczypta soli morskiej
- 2 jajka
- 1 łyżka wody pomarańczowej lub likieru
- 1 kropla ekstraktu migdałowego
Glazura:
- 2 żółtka
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Masło utrzyj, aż będzie kremowe. W misce wymieszaj cukier, migdały, orzechy, mąkę kukurydzianą i sól. Mieszankę połącz z masłem i ucieraj na gładką masę. Następnie dodaj wodę pomarańczową i ekstrakt migdałowy. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku. Gotową masę przełóż do miski, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
- Z rozwałkowanego ciasta francuskiego wytnij dwa koła o średnicy 30-32 cm, jedno powinno być trochę większe. Mniejsze koło umieść na pergaminie. Na środek ciasta przełóż masę migdałową tak, by dookoła pozostał pusty pasek szerokości około 2,5 cm. w małej miseczce roztrzep żółtko z łyżką mleka i za pomocą pędzelka posmaruj pustą krawędź. Większe koło połóż na masie i dociśnij brzegi ciasta, by się skleiły. Na cieście można narysować gwiazdę lub inny wzór, nacinając delikatnie nożem, Wierzch ciasta posmaruj żółtkiem roztrzepanym z cukrem pudrem, a nożem delikatnie zrób 4 małe otwory, aby podczas pieczenia ciasto ładnie wyrosło. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz 30-35 minut.
Źródło: Palce lizać nr 7 (59), 14 lutego 2012