Pączki w syropie miodowym

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 paczka suchych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 125 ml płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • olej do smażenia
  • mielony cynamon do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wysp mąkę, sól, skórkę z pomarańczy i drożdże. Stopniowo dolewaj wodę i ubijaj masę mikserem przez 10-15 minut, aż powstanie gęste, gładkie ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne  miejsce na 2 godziny.
  2. Przygotuj syrop: Do rondla wlej miód, sok z cytryny i 1 łyżeczkę wody. Podgrzewaj na małym ogniu ( pilnuj by się nie zagotowało), aż wszystkie składniki się połączą, odstaw.
  3. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieć je ponownie i za pomocą dwóch łyżek wrzucaj porcjami na rozgrzany w głębokim rondlu olej. Smaż 2-3 minuty, obracając, aż pączki urosną i zrobią się brązowe. Gotowe pączki wyjmij łyżką cedzakową i przełóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj polane syropem i posypane cynamonem.

 

Źródło: Palce lizać nr 7 (59), 14 lutego 2012