Ciasto:
- 250 ml wody
- 50 g cukru
- 250 ml mleka
- 10 g soli
- 300 g mąki pszennej
- skórka otarta z cytryny
- 150 g masła
- 7 jajek
Krem:
- 1 litr mleka
- 8 żółtek
- 250 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła
- skórka z 1 cytryny
- skórka z 1 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
Sposób przygotowania:
- Do rondla wlej mleko, dodaj sól, skórkę z cytryny, masło, cukier. Podgrzewaj, a gdy zawartość zacznie się gotować, wyciągnij skórkę z cytryny i dodaj mąkę. Podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zdejmij z ognia i kolejno dodawaj jajka. Po dodaniu każdego zamieszaj, aby połączyło się z masą. Po uzyskaniu jednolitej masy w rondlu rozgrzej olej i za pomocą dwóch łyżek wrzucaj na olej porcje masy wielkości orzecha włoskiego. Będą gotowe, kiedy zaczną się obracać na oleju. Łyżką cedzakową wyjmuj je na papierowy ręcznik, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Przygotuj krem: W rondlu podgrzej 600 ml mleka. Do pozostałego mleka dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy oraz esencje waniliową lub cynamon. W misce ubij żółtka z cukrem, mąką i mlekiem z przyprawami. Gdy powstanie jednolita masa bez grudek dodawaj ją po trochu do ciepłego mleka i mieszaj. Podgrzewaj, aż zgęstnieje. Zestaw z ognia, dodaj masło, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Gotowe pączki ponacinaj z jednej strony i za pomocą rękawa do nadziewania wypełnij zimnym kremem.
Źródło: Palce lizać nr 7 (59), 14 lutego 2012