Pączki wietrzne

Ciasto:

  • 250 ml wody
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 10 g soli
  • 300 g mąki pszennej
  • skórka otarta z cytryny
  • 150 g masła
  • 7 jajek

Krem:

  • 1 litr mleka
  • 8 żółtek
  • 250 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • skórka z 1 cytryny
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej lub 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku

Sposób przygotowania:

  1. Do rondla wlej mleko, dodaj sól, skórkę z cytryny, masło, cukier. Podgrzewaj, a gdy zawartość zacznie się gotować, wyciągnij skórkę z cytryny i dodaj mąkę. Podgrzewaj na wolnym ogniu, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zdejmij z ognia i kolejno dodawaj jajka. Po dodaniu każdego zamieszaj, aby połączyło się z masą. Po uzyskaniu jednolitej masy w rondlu rozgrzej olej i za pomocą dwóch łyżek wrzucaj na olej porcje masy wielkości orzecha włoskiego. Będą gotowe, kiedy zaczną się obracać na oleju. Łyżką cedzakową wyjmuj je na papierowy ręcznik, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  2. Przygotuj krem: W rondlu podgrzej 600 ml mleka. Do pozostałego mleka dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy oraz esencje waniliową lub cynamon. W misce ubij żółtka z cukrem, mąką i mlekiem z przyprawami. Gdy powstanie jednolita masa bez grudek dodawaj ją po trochu do ciepłego mleka i mieszaj. Podgrzewaj, aż zgęstnieje. Zestaw z ognia, dodaj masło, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Gotowe pączki ponacinaj z jednej strony i za pomocą rękawa do nadziewania wypełnij zimnym kremem.

Źródło: Palce lizać nr 7 (59), 14 lutego 2012