Karnawałowe uszy (Hiszpański chrust)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 12 ml anyżówki
  • 2 jajka
  • 75 g masła
  • 50 g smalcu lub masła
  • 100 g cukru
  • starta skórka z 1 cytryny
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Składniki:

W misce wymieszaj mleko, anyżówkę, skórkę z cytryny, jajka, masło lub smalec, cukier, mąkę. Zagnieć elastyczne ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny. Schłodzone ciasto podziel na kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich bardzo cienko rozwałkuj. W rondlu na małym ogniu podgrzej olej ( pilnuj, żeby nie był zbyt gorący, bo ciasto szybko się spali). Rozwałkowane kawałki wrzucaj do oleju, a za pomocą widelca przyciągnij jeden koniec ciasta do środka, formując ciastka w kształt ucha. Kiedy już osiągną z obydwu stron złocisty kolor, wyjmuj je na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Źródło: Palce lizać nr 7 (59), 14 lutego 2012