Kurczak po indyjsku
Czas przygotowania: około 40 minut
Składniki:
- kurczak: 1 szt.
- orzechy nerkowca: 150 g
- czosnek: 4 ząbki
- imbir, świeży: 30 g
- ocet biały winny: 2 łyżki
- przecier pomidorowy: 100 g
- masło: 50 g
- cebula: 1 szt.
- cynamon : 1 łyżeczka
- pieprz cayenne: 1 łyżeczka
- curry: 2 łyżki
- pomidory pelati: 1 puszka
- kostka drobiowa bulionowa: 1 szt.
- śmietanka 30%, słodka: 100 ml
- kolendra: 1 pęczek
- ryż basmati: 1 opakowanie
- sól: do smaku
Sposób przygotowania:
- Przygotuj wok lub głęboką patelnię, moździerz.
- Trybujemy kurczaka. Obcinamy skrzydełka przy torebkach stawowych za pomocą noża do trybowania. Następnie wycinamy udka, przy samej torebce stawowej odkrawamy wzdłuż. Następnie końcówkę noża wbijamy w korpus i trybujemy (oddzielamy mięso od kości) piersi kurczaka. Korpus chowamy do lodówki, można go użyć do ugotowania bulionu. Z kawałków mięsa zdejmujemy skórę i pozbywamy się resztek kości i tłuszczu.
- Kawałki mięsa kroimy na mniejsze części (nieregularne kawałki). Tak pokrojone mięso przekładamy do miseczki.
- 1 średnią cebulę kroimy bardzo drobno, następnie siekamy i przekładamy do miski. 4 ząbki czosnku drobno siekamy, wrzucamy do jednej miski z cebulą. Bezpośrednio do miski z cebulą i czosnkiem ścieramy ok. 30 g świeżego imbiru, całość mieszamy. 50 g masła kroimy na mniejsze kawałki, następnie rozpuszczamy je w woku, lub w głębokiej patelni. Następnie dodajemy cebulę, czosnek i imbir. Całość mieszamy. Gdy cebula i czosnek się już zeszklą, dodajemy cynamon, pieprz cayenne i curry. Mieszamy. Dodajemy 2 łyżki białego octu winnego, ponownie mieszamy.
- Następnie dodajemy 100 ml śmietanki, 100 g przecieru pomidorowego i jedną puszkę pomidorów pelati. Całość mieszamy. Dodajemy jedną pokruszoną drobiową kostkę rosołową i 1 szklankę wody. Gotujemy, następnie redukujemy sos.
- Ryż gotujemy pod przykryciem wg instrukcji na opakowaniu, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu odcedzamy.
- Sos doprawiamy solą. Pokrojone kawałki kurczaka doprawiamy solą, następnie dodajemy je do sosu na patelni. Gotujemy przez mniej więcej 10-15 minut.
- 150 g orzechów nerkowca kruszymy w moździerzu, 75 g pokruszonych orzechów wrzucamy na patelnię z sosem.
- Kurczaka wykładamy na talerz, ryż wkładamy do miseczek. Na kurczaka sypiemy pół pęczka posiekanej kolendry i pozostałe 75 g orzechów nerkowca.
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Czas przygotowania: 40 minut
Czas duszenia kurczaka: ok. 45 minut
Składniki:
- kurczak: 1 szt.
- curry: 30 g
- limonka: 1 szt.
- mleko kokosowe: 400 ml
- pomidory pelati: 1 puszka
- śmietanka 30%, słodka: 200 ml
- czosnek: 3 ząbki
- cebula: 2 szt.
- marchewka: 400 g
- cukinia: 400 g
- ciecierzyca z puszki: 300 g
- olej rzepakowy: 100 ml
- kolendra w doniczce: 1 szt.
- miód: 40 g
- imbir, mielony: 5 g
- papryczka chilli: 3 g
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku
Sposób przygotowania:
- Przygotuj naczynie żaroodporne z pokrywką. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).
- Wyluzowane kurczę dzielimy, nacinamy uda i wycinamy je tuż przy panewkach, przecinamy korpus, od korpusu odcinamy piersi razem ze skrzydełkami. Odcinamy skrzydełka od piersi, zostawiając tylko pierwszą kość od strony piersi. Ze skrzydełek usuwamy lotki i razem z korpusem wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu uzyskania wywaru. Uda dzielimy na pół (odcinamy pałkę od podudzia). 2 pałki, 2 podudzia i 2 piersi z częścią skrzydełek przekładamy do miski i wkładamy do lodówki.
- 3 ząbki czosnku drobno siekamy. Odstawiamy. 2 cebule kroimy w drobną kostkę. 1 limonkę kroimy na mniejsze cząstki.
- Na patelnię wlewamy olej rzepakowy, smażymy pokrojoną cebulkę i czosnek , dodajemy 2 łyżki mielonego imbiru, 3 g ostrej papryczki w proszku, 2 łyżki curry i pokrojoną limonkę. Zmniejszamy ogień i podduszamy, często mieszamy.
- Pomidory pellatti wykładamy na deskę i drobniej kroimy. Kurczaka wkładamy na patelnię z marynatą. Podduszamy. Lekko podduszonego kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia ( na dno wylewamy troszeczkę oleju rzepakowego).
- Na patelnię, na której pozostała marynata kładziemy pokrojone pomidory pellatti wraz z sokiem , chwilę redukujemy. Część pomidorów z patelni przekładamy do kurczaka. Całość w naczyniu żaroodpornym podlewamy niewielką ilością wywaru z kurczaka, dodajemy kilka listków świeżej kolendry. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i dusimy około 45 minut.
- Warzywa: Marynatę pozostałą na patelni zalewamy śmietanką i mleczkiem kokosowym, dolewamy trochę wywaru z kurczaka. Marchew kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Wrzucamy na patelnię i gotujemy do miękkości ( około 15-20 minut). Dodajemy część posiekanej kolendry. Całość doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Cukinię kroimy w półplastry (jeśli gniazda nasienne są bardzo rozbudowane, należy je usunąć). Gdy marchew jest już ugotowana, dorzucamy na patelnię cukinię i ciecierzycę. Pozostałą kolendrę siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Gotujemy około 5 minut. Wyciągamy kurczaka z piekarnika. Polewamy go miodem i jeszcze na chwilkę wkładamy do piekarnika (już bez przykrycia).
- Warzywa na patelni mieszamy. Kurczaka wyciągamy z piekarnika, do miseczki nakładamy warzywa, na warzywa wykładamy kurczaka.
Źródło: kuchnialidla.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: kurczak curry z mlekiem kokosowym nigella