Pascal kontra Okrasa – Kurczak po indyjsku, Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym (tydzień XXV)

Przygotuj się na Majówkę i grilla za 49,90 zł

Kurczak po indyjsku

Kurczak po indyjsku (źródło: kuchnialidla.pl)

Kurczak po indyjsku (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: około 40 minut

Składniki:

  • kurczak: 1 szt.
  • orzechy nerkowca: 150 g
  • czosnek: 4 ząbki
  • imbir, świeży: 30 g
  • ocet biały winny: 2 łyżki
  • przecier pomidorowy: 100 g
  • masło: 50 g
  • cebula: 1 szt.
  • cynamon : 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne: 1 łyżeczka
  • curry: 2 łyżki
  • pomidory pelati: 1 puszka
  • kostka drobiowa bulionowa: 1 szt.
  • śmietanka 30%, słodka: 100 ml
  • kolendra: 1 pęczek
  • ryż basmati: 1 opakowanie
  • sól:  do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wok lub głęboką patelnię, moździerz.
  2. Trybujemy kurczaka. Obcinamy skrzydełka przy torebkach stawowych za pomocą noża do trybowania. Następnie wycinamy udka, przy samej torebce stawowej odkrawamy wzdłuż. Następnie końcówkę noża wbijamy w korpus i trybujemy (oddzielamy mięso od kości) piersi kurczaka. Korpus chowamy do lodówki, można go użyć do ugotowania bulionu. Z kawałków mięsa zdejmujemy skórę i pozbywamy się resztek kości i tłuszczu.
  3.  Kawałki mięsa kroimy na mniejsze części (nieregularne kawałki). Tak pokrojone mięso przekładamy do miseczki.
  4. 1 średnią cebulę kroimy bardzo drobno, następnie siekamy i przekładamy do miski. 4 ząbki czosnku drobno siekamy, wrzucamy do jednej miski z cebulą. Bezpośrednio do miski z cebulą i czosnkiem ścieramy ok. 30 g świeżego imbiru, całość mieszamy. 50 g masła kroimy na mniejsze kawałki, następnie rozpuszczamy je w woku, lub w głębokiej patelni. Następnie dodajemy cebulę, czosnek i imbir. Całość mieszamy. Gdy cebula i czosnek się już zeszklą, dodajemy cynamon, pieprz cayenne i curry. Mieszamy. Dodajemy 2 łyżki białego octu winnego, ponownie mieszamy.
  5.  Następnie dodajemy 100 ml śmietanki, 100 g przecieru pomidorowego i jedną puszkę pomidorów pelati. Całość mieszamy. Dodajemy jedną pokruszoną drobiową kostkę rosołową i 1 szklankę wody. Gotujemy, następnie redukujemy sos.
  6. Ryż gotujemy pod przykryciem wg instrukcji na opakowaniu, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu odcedzamy.
  7. Sos doprawiamy solą. Pokrojone kawałki kurczaka doprawiamy solą, następnie dodajemy je do sosu na patelni. Gotujemy przez mniej więcej 10-15 minut.
  8. 150 g orzechów nerkowca kruszymy w moździerzu, 75 g pokruszonych orzechów wrzucamy na patelnię z sosem.
  9. Kurczaka wykładamy na talerz, ryż wkładamy do miseczek. Na kurczaka sypiemy pół pęczka posiekanej kolendry i pozostałe 75 g orzechów nerkowca.

 

Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym

Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym (źródło: kuchnialidla.pl)

Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 40 minut
Czas duszenia kurczaka: ok. 45 minut

Składniki:

  • kurczak: 1 szt.
  • curry: 30 g
  • limonka: 1 szt.
  • mleko kokosowe: 400 ml
  • pomidory pelati: 1 puszka
  • śmietanka 30%, słodka: 200 ml
  • czosnek: 3 ząbki
  • cebula: 2 szt.
  • marchewka: 400 g
  • cukinia: 400 g
  • ciecierzyca z puszki: 300 g
  • olej rzepakowy: 100 ml
  • kolendra w doniczce: 1 szt.
  • miód: 40 g
  • imbir, mielony: 5 g
  • papryczka chilli: 3 g
  • sól:  do smaku
  • pieprz:  do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj naczynie żaroodporne z pokrywką. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).
  2. Wyluzowane kurczę dzielimy, nacinamy uda i wycinamy je tuż przy panewkach, przecinamy korpus, od korpusu odcinamy piersi razem ze skrzydełkami.  Odcinamy skrzydełka od piersi, zostawiając tylko pierwszą kość od strony piersi. Ze skrzydełek usuwamy lotki i razem z korpusem wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu uzyskania wywaru.  Uda dzielimy na pół (odcinamy pałkę od podudzia). 2 pałki, 2 podudzia i 2 piersi z częścią skrzydełek przekładamy do miski i wkładamy do lodówki.
  3. 3 ząbki czosnku drobno siekamy. Odstawiamy. 2 cebule kroimy w drobną kostkę. 1 limonkę kroimy na mniejsze cząstki.
  4. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy, smażymy pokrojoną cebulkę i czosnek , dodajemy 2 łyżki mielonego imbiru, 3 g ostrej papryczki w proszku, 2 łyżki curry i pokrojoną limonkę. Zmniejszamy ogień i podduszamy, często mieszamy.
  5. Pomidory pellatti wykładamy na deskę i drobniej kroimy. Kurczaka wkładamy na patelnię z marynatą. Podduszamy. Lekko podduszonego kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia ( na dno wylewamy troszeczkę oleju rzepakowego).
  6. Na patelnię, na której pozostała marynata kładziemy pokrojone pomidory pellatti wraz z sokiem , chwilę redukujemy. Część pomidorów z patelni przekładamy do kurczaka. Całość w naczyniu żaroodpornym podlewamy niewielką ilością wywaru z kurczaka, dodajemy kilka listków świeżej kolendry. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i dusimy około 45 minut.
  7. Warzywa: Marynatę pozostałą na patelni zalewamy śmietanką i mleczkiem kokosowym, dolewamy trochę wywaru z kurczaka. Marchew kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Wrzucamy na patelnię i gotujemy do miękkości ( około 15-20 minut). Dodajemy część posiekanej kolendry. Całość doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Cukinię kroimy w półplastry (jeśli gniazda nasienne są bardzo rozbudowane, należy je usunąć). Gdy marchew jest już ugotowana, dorzucamy na patelnię cukinię i ciecierzycę. Pozostałą kolendrę siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Gotujemy około 5 minut. Wyciągamy kurczaka z piekarnika. Polewamy go miodem i jeszcze na chwilkę wkładamy do piekarnika (już bez przykrycia).
  8. Warzywa na patelni mieszamy. Kurczaka wyciągamy z piekarnika, do miseczki nakładamy warzywa, na warzywa wykładamy kurczaka.

 

Przygotuj się na Majówkę i grilla za 49,90 zł

Źródło: kuchnialidla.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Postępuj zgodnie z instrukcjami.