Makłowicz w podróży – Szkocja, Edynburg (odc. 41)

Dawny gród Edwina, zamek na wysokiej skale w sercu szkockiej stolicy, to dobre miejsce na początek podróży po Szkocji. Edinburgh Castle otaczają pełne życia – również kulinarnego – ulice i place. Jeden z nich raz w tygodniu zamienia się w Farmers Market, targ produktów rolniczych i własnych wyrobów spożywczych. Na miejscu można skosztować takich specjałów jak owsianka z miodem i whisky czy mięso z bawołu. Od zamku biegnie przez Stare Miasto słynna Royal Mile, Królewska Mila. U jej początku warto zajrzeć do Scotch Whisky Experience, instytutu-muzeum, którego zwiedzanie wieńczy degustacja szkockiej. W nowomiejskim parku, wśród tłumów spacerowiczów, Robert Makłowicz przyrządza łupacza z szynką, a z wysokości swojego pomnika asystuje mu Sir Walter Scott.

Łupacz z szynką

PRZEPIS W PRZYGOTOWANIU – ZAPRASZAMY WKRÓTCE 😉