W bajkowych pejzażach transylwańskich łatwo ulec magii miejsca i uwierzyć nawet w takie bajdy jak ta, że na zamku w Branie Vlad Palownik jako wampir Drakula pił ludzką krew. Robert odcina się od fikcji literackiej i na dziedzińcu zamczyska gotuje jak najbardziej realną tokanitę z wieprzowiny; ukłonem w stronę Drakuli.
Tocana (tokanita)
Składniki:
- 200 mg wieprzowiny bez kości (schab)
- gałązka świeżego estragonu
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 150 ml białego wina
- 100 ml octu
- 2-3 gałązki marynowanego estragonu
- 100 ml śmietany
- 3 żółtka
Sposób przygotowania:
Wieprzowinę natrzeć suszonym estragonem i zostawić w lodówce na ok. 2 godz. Następnie pokroić ją w paski i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać posiekaną drobno cebulę, gdy się zeszkli wlać białe wino. Dusić ok. 15 min. aż wino wyparuje. Dodać ocet i gałązki marynowanego estragonu. Dodać śmietanę i wymieszać. Żółtka rozprowadzić gorącym sosem i dodać do mięsa.
Całość podawać z mamałygą.
Źródło: tvp.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: tokanica wg maklowicza,maklowicz transylwania,Makłowicz w podróży 122