Makłowicz w podróży – Rumunia, Bajkowa Transylwania (odc. 122)

W bajkowych pejzażach transylwańskich łatwo ulec magii miejsca i uwierzyć nawet w takie bajdy jak ta, że na zamku w Branie Vlad Palownik jako wampir Drakula pił ludzką krew. Robert odcina się od fikcji literackiej i na dziedzińcu zamczyska gotuje jak najbardziej realną tokanitę z wieprzowiny; ukłonem w stronę Drakuli.

Tocana (tokanita)

Tocana (źródło: tvp.pl)

Tocana (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 200 mg wieprzowiny bez kości (schab)
  • gałązka świeżego estragonu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 150 ml białego wina
  • 100 ml octu
  • 2-3 gałązki marynowanego estragonu
  • 100 ml śmietany
  • 3 żółtka

Sposób przygotowania:
Wieprzowinę natrzeć suszonym estragonem i zostawić w lodówce na ok. 2 godz. Następnie pokroić ją w paski i przesmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać posiekaną drobno cebulę, gdy się zeszkli wlać białe wino. Dusić ok. 15 min. aż wino wyparuje. Dodać ocet i gałązki marynowanego estragonu. Dodać śmietanę i wymieszać. Żółtka rozprowadzić gorącym sosem i dodać do mięsa.
Całość podawać z mamałygą.

Źródło: tvp.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: tokanica wg maklowicza,maklowicz transylwania,Makłowicz w podróży 122