Przepisy kuchni świata

Makłowicz w podróży – Rumunia, u Szeklerów (odc. 120)

Tajemniczy lud Szeklerów zamieszkuje do dzisiaj północny Siedmiogród a ich Święta Skała góruje nad wioską Rimetea, po węgiersku zwaną Torocko. Wioska została starannie odnowiona w latach 90-tych (zdobyła laur „Europa Nostra!”), a w jej centrum stoi zbór unitariański. Udziela on akurat ekumenicznej gościny węgierskim katolikom, licznie przybyłym na mszę świętą… na motocyklach. Robert wyjaśnia cel ich wizyty. Nazajutrz, w miejscowym pensjonacie asystuje przy pieczeniu chleba i zjada z gospodarzem tradycyjne szeklerskie śniadanie. Na obiad kosztuje rumuńskie zupy – flaczki na kwaśno i estragonową – a własnoręcznie, pod Świętą Skałą, gotuje kapustę po szeklersku.

Szekely kaposzta – Kapusta po szeklersku

Szekely kaposzta – Kapusta po szeklersku (źródło( tvp.pl)

Składniki:

Sposób przygotowania:
Słoninę pokroić w kostkę, włożyć do garnka, gdy się wytopi dodać posiekaną cebulę. Gdy cebula zeszkli się, dodać słodką i ostrą paprykę, wymieszać, podlać odrobiną wody. Dołożyć pokrojoną w dużą kostkę wieprzowinę, gdy się poddusi dodać kapustę, posiekany czosnek, doprawić kminkiem i podlać wodą. Całość gotować ok. 1,5 godz. Podawać z kleksem śmietany.

Źródło: tvp.pl