Makłowicz w podróży – Szwecja, Varmland (odc. 117)

Ten śródlądowy region Szwecji to głównie lasy i jeziora, z największym w kraju Jeziorem Wener. Wraz z miejscowym rybakiem Robert wyrusza łodzią na poranny połów. Złowione ryby oprawia się i wędzi na miejscu. Okazały sandacz prosto z jeziora trafia na patelnię Roberta, którego w kulinarnej sesji wspomaga miejscowy kucharz, strażnik dawnych tradycji. Jego popisowe danie to kolbulle – naleśnikowe placki na wieprzowym boczku, przysmak varmlandzkich smolarzy. W fabryce pieczywa chrupkiego podglądamy linię produkcyjną tego symbolu szwedzkiego stołu, u wiejskich wytwórców czekają własnoręcznie wyrabiane wędliny np. z łosia i sera, a 300-letni młyn w Zielonej Dolinie nadal miele mąkę na znakomity żytni chleb.

Kolbulle – Placki z mąki ze skwarkami

Kolbulle - Placki z mąki ze skwarkami (źródło: tvp.pl)

Kolbulle – Placki z mąki ze skwarkami (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 100g wędzonego boczku
  • olej rzepakowy do smażenia

Ciasto:

  • 150 g mąki owsianej
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 ml wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
Do miski wsypać mąkę owsianą i pszenną, posolić, wlać wodę i rozrobić na gładką masę bez grudek. Na patelni podsmażyć na oleju pokrojony w kostkę boczek , wlać porcje ciasta do boczku i smażyć placki z obu stron. Podawać z dżemem z polarnych jagód.

Smażone filety z sandacza

Składniki:

  • 2 filety z sandacza
  • 2 łyżki mąki mąki
  • 150 g masła
  • sól

Sposób przygotowania:
Filet z sandacza posolić, opanierować w mące, strzepnąć jej nadmiar i usmażyć na maśle z obu stron. Usmażony filet przełożyć na talerz. Podawać z dżemem z polarnych jagód.

Źródło: tvp.pl