Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 20 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 pęczek bazylii
- 3 świeże, ostre czerwone papryczki
- 750 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka pieprzu cayenne
- 5 ząbków czosnku
- 1 szalotka
- 30 g świeżego imbiru
- olej słonecznikowy
- 1 puszka pomidorów pelati
- 2 łyżki sosu sojowego japońskiego
- 400 ml mleczka kokosowego
- ½ pęczka świeżej kolendry
- sól
- pieprz
- 1 opakowanie ryżu basmati
Sposób przygotowania:
- Przygotuj: wok lub głęboką patelnie
- Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżkę pieprzu cayenne, 2 ząbki czosnku miażdżymy w prasce i dodajemy do mięsa. Doprawiamy szczyptą cynamonu, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i posiekaną bazylię. Ostrą papryczkę rozcinamy i usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paseczki, a później w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy pieprzem i solą, a następnie zagniatamy dłonią. Na talerz wlewamy odrobinę oleju słonecznikowego, rozcieramy go dłonią i formujemy pulpeciki z mięsa. Podsypujemy je resztą mąki ziemniaczanej i ponownie obtaczamy. 2 łyżki oleju słonecznikowego rozgrzewamy na patelni, dodajemy masło. Jedną szalotkę kroimy w półtalarki. Gdy masło się rozpuści, wkładamy na patelnię pulpeciki. Miażdżymy 3 ząbki czosnku, odstawiamy razem z szalotką. Na czosnek i szalotkę ścieramy świeży imbir.
- Pulpeciki chwilę smażymy, odwracamy, powinny być ścięte na zewnątrz. Wykładamy na talerz. W tym samym woku (lub w głębokiej patelni) rozgrzewamy 4 łyżki oleju słonecznikowego.
- Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu, pod przykryciem. 2 świeże ostre papryczki kroimy razem z pestkami, następnie drobno siekamy. Szalotkę, czosnek, imbir i papryczkę wrzucamy na patelnię. Mieszamy. Dodajemy pomidory pelati, 1 puszkę mleczka kokosowego. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego japońskiego. Pulpeciki wkładamy na wok z sosem, delikatnie mieszamy. Gotujemy ok. 5-8 minut. Siekamy pół pęczka świeżej kolendry. W międzyczasie mieszamy ryż.
- Chwilkę przed podaniem dodajemy do sosu posiekaną świeżą kolendrę. Mieszamy. Pulpeciki przekładamy wraz z sosem do miski. Ryż przekładamy do mniejszych miseczek.
Cannelloni z mięsem
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: mniej więcej 10 minut
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
- 500 g makaronu lasagne
- 300 ml słodkiej śmietanki 30%
- 5 ząbków czosnku
- 100 g pora
- 50 g masła
- 300 ml mleka 3,2%
- 5 g gałki muszkatołowej
- 5 g świeżej ostrej papryczki
- 400 g soczewicy ugotowanej po oddzieleniu od odcieku z puszki
- 1 czerwona papryka ok. 400 g
- 5 g suszonego majeranku
- 200 ml białego, wytrawnego wina
- sól
- mielony biały pieprz
- 50 g mąki
- 1 jajo
- 250 g sera Grana Padano
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 cebula
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka listków bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg). Przygotuj papier do pieczenia, blachę do pieczenia, blender, naczynie żaroodporne.
- Makaron : Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wkładamy płaty lasagne i gotujemy je al dente (gotujemy partiami, na początku gotowania delikatnie mieszamy, płaty nie mogą się sklejać). Ugotowane płaty makaronu odcedzamy i przekładamy do naczynia z zimną wodą. Makaron odsączamy na ściereczce, przekładamy na talerz. Płaty układamy na talerzu i przekładamy pergaminem (żaden z kawałków nie może leżeć na innym kawałku). Na samą górę również nakładamy pergamin.
- Farsz : Z czerwonej papryki wyciągamy gniazda nasienne, paprykę kroimy bardzo drobno. Na oleju rzepakowym na patelni smażymy paprykę, solimy, pieprzymy, mieszamy, dodajemy niewielką ilość majeranku. Przesmażoną paprykę przekładamy do miseczki. 4 ząbki czosnku drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Na tę samą patelnię nalewamy olej rzepakowy, smażymy cebulę i czosnek, czekamy, aż się zeszklą. Dodajemy 500 g mięsa mielonego, mięso lekko podduszamy, dodajemy dość dużą szczyptę majeranku i ½ świeżej ostrej papryczki posiekanej na mniejsze części. Do całości dodajemy mielony biały pieprz i sól. Mieszamy. Do miseczki na drobnych oczkach ścieramy ser Grana Padano. Mięso z patelni przekładamy do miseczki – studzimy. Przestudzone mięso przekładamy razem z jajkiem i soczewicą do pojemnika miksera i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Dodajemy ser (pozostawiamy niewielką ilość do posypania dania) i miksujemy. Masę przekładamy do naczynia. Dodajemy przesmażoną paprykę i mieszamy. Na jednym końcu każdego płata kładziemy zmiksowane mięso i zawijamy w ruloniki. Gotowe cannelloni przekładamy na talerz.
- Sos porowy: Por kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do garnka nalewamy olej rzepakowy i szklimy por. Dolewamy białe wino, posiekany czosnek, a gdy wino odparuje, dodajemy masło, następnie mąkę. Energicznie mieszamy. Dodajemy mleko i śmietankę. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy. Sos musi trochę odparować (musi być dość gęsty).
- Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy część przygotowanego sosu, wkładamy cannelloni, następnie na nie wylewamy warstwę sosu. Następnie całość posypujemy startym serem Grana Padano
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na mniej więcej 10 minut.
- Przystrajamy pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii.
Źródło: kuchnielidla.pl