Pascal kontra Okrasa – Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim, Cannelloni z mięsem (tydzień XXVI)

Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim

Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim (źródło: kuchnielidla.pl)

Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim (źródło: kuchnielidla.pl)

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 20 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 pęczek bazylii
  • 3 świeże, ostre czerwone papryczki
  • 750 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka pieprzu cayenne
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 szalotka
  • 30 g świeżego imbiru
  • olej słonecznikowy
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 łyżki sosu sojowego japońskiego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • 1 opakowanie ryżu basmati

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj: wok lub głęboką patelnie
  2. Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy 1 łyżkę pieprzu cayenne, 2 ząbki czosnku miażdżymy w prasce i dodajemy do mięsa. Doprawiamy szczyptą cynamonu, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i posiekaną bazylię. Ostrą papryczkę rozcinamy i usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w paseczki, a później w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Całość doprawiamy pieprzem i solą, a następnie zagniatamy dłonią. Na talerz wlewamy odrobinę oleju słonecznikowego, rozcieramy go dłonią i formujemy pulpeciki z mięsa. Podsypujemy je resztą mąki ziemniaczanej i ponownie obtaczamy. 2 łyżki oleju słonecznikowego rozgrzewamy na patelni, dodajemy masło. Jedną szalotkę kroimy w półtalarki. Gdy masło się rozpuści, wkładamy na patelnię pulpeciki. Miażdżymy 3 ząbki czosnku, odstawiamy razem z szalotką. Na czosnek i szalotkę ścieramy świeży imbir.
  3. Pulpeciki chwilę smażymy, odwracamy, powinny być ścięte na zewnątrz. Wykładamy na talerz. W tym samym woku (lub w głębokiej patelni) rozgrzewamy 4 łyżki oleju słonecznikowego.
  4. Ryż gotujemy wg opisu na opakowaniu, pod przykryciem. 2 świeże ostre papryczki kroimy razem z pestkami, następnie drobno siekamy. Szalotkę, czosnek, imbir i papryczkę wrzucamy na patelnię. Mieszamy. Dodajemy pomidory pelati, 1 puszkę mleczka kokosowego. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego japońskiego. Pulpeciki wkładamy na wok z sosem, delikatnie mieszamy. Gotujemy ok. 5-8 minut. Siekamy pół pęczka świeżej kolendry. W międzyczasie mieszamy ryż.
  5. Chwilkę przed podaniem dodajemy do sosu posiekaną świeżą kolendrę. Mieszamy. Pulpeciki przekładamy wraz z sosem do miski. Ryż przekładamy do mniejszych miseczek.

 

Cannelloni z mięsem

Cannelloni z mięsem (źródło: kuchnielidla.pl)

Cannelloni z mięsem (źródło: kuchnielidla.pl)

Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: mniej więcej 10 minut

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
  • 500 g makaronu lasagne
  • 300 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 g pora
  • 50 g masła
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 5 g gałki muszkatołowej
  • 5 g świeżej ostrej papryczki
  • 400 g soczewicy ugotowanej po oddzieleniu od odcieku z puszki
  • 1 czerwona papryka ok. 400 g
  • 5 g suszonego majeranku
  • 200 ml białego, wytrawnego wina
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • 50 g mąki
  • 1 jajo
  • 250 g sera Grana Padano
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 cebula
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka listków bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg). Przygotuj papier do pieczenia, blachę do pieczenia, blender, naczynie żaroodporne.
  2. Makaron : Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wkładamy płaty lasagne i gotujemy je al dente (gotujemy partiami, na początku gotowania delikatnie mieszamy, płaty nie mogą się sklejać). Ugotowane płaty makaronu odcedzamy i przekładamy do naczynia z zimną wodą. Makaron odsączamy na ściereczce, przekładamy na talerz. Płaty układamy na talerzu i przekładamy pergaminem (żaden z kawałków nie może leżeć na innym kawałku). Na samą górę również nakładamy pergamin.
  3. Farsz : Z czerwonej papryki wyciągamy gniazda nasienne, paprykę kroimy bardzo drobno. Na oleju rzepakowym na patelni smażymy paprykę, solimy, pieprzymy, mieszamy, dodajemy niewielką ilość majeranku. Przesmażoną paprykę przekładamy do miseczki. 4 ząbki czosnku drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  4. Na tę samą patelnię nalewamy olej rzepakowy, smażymy cebulę i czosnek, czekamy, aż się zeszklą. Dodajemy 500 g mięsa mielonego, mięso lekko podduszamy, dodajemy dość dużą szczyptę majeranku i ½ świeżej ostrej papryczki posiekanej na mniejsze części. Do całości dodajemy mielony biały pieprz i sól. Mieszamy. Do miseczki na drobnych oczkach ścieramy ser Grana Padano. Mięso z patelni przekładamy do miseczki – studzimy. Przestudzone mięso przekładamy razem z jajkiem i soczewicą do pojemnika miksera i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Dodajemy ser (pozostawiamy niewielką ilość do posypania dania) i miksujemy. Masę przekładamy do naczynia. Dodajemy przesmażoną paprykę i mieszamy. Na jednym końcu każdego płata kładziemy zmiksowane mięso i zawijamy w ruloniki. Gotowe cannelloni przekładamy na talerz.
  5. Sos porowy: Por kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do garnka nalewamy olej rzepakowy i szklimy por. Dolewamy białe wino, posiekany czosnek, a gdy wino odparuje, dodajemy masło, następnie mąkę. Energicznie mieszamy. Dodajemy mleko i śmietankę. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy. Sos musi trochę odparować (musi być dość gęsty).
  6. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy część przygotowanego sosu, wkładamy cannelloni, następnie na nie wylewamy warstwę sosu. Następnie całość posypujemy startym serem Grana Padano
  7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na mniej więcej 10 minut.
  8. Przystrajamy pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii.

 

Źródło: kuchnielidla.pl