Pascal kontra Okrasa – Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado, Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem (tydzień XXVII)

Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado

Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado (źródło: kuchnialidla.pl)

Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado (źródło: kuchnialidla.pl)

 

Składniki:

  • 300 g krewetek, ugotowanych, chłodzonych
  • 1 grejpfrut
  • 1 pomarańcza
  • 1 awokado, obrane i pokrojone wzdłuż w plasterki
  • 80 g orzechów nerkowca
  • 1 pęczek dymki
  • kilka listków kolendry
  • ½ opakowania rukoli
  • ½ opakowania miksu sałat „Italiana”
  • ½  cytryny
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo mielona sól
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Z pomarańczy i grejpfruta wycinamy miąższ – najpierw odcinamy skórkę razem z białymi błonkami (najlepiej użyć do tej czynności noża do chleba). Małym nożem wycinamy segmenty miąższu wzdłuż białych błonek (czynność wykonujemy nad miseczką). Gdy wytniemy ostatni segment miąższu, wyciskamy z pozostałej części sok do miseczki.
  2. Winegret: Do czystej miseczki dodajemy 2 łyżki miodu, 2 łyżki czerwonego octu winnego. Dodajemy sok z ½ cytryny, mieszamy. Następnie dodajemy 100 ml oliwy z oliwek, ponownie mieszamy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Małymi porcjami dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy i grejpfruta, mieszamy.
  3. Na zimną patelnię wrzucamy orzechy nerkowca, prażymy, pilnując, żeby się nie przypaliły.
  4. Usuwamy główki i nóżki krewetek, następnie usuwamy pancerze (zostawiamy tylko ogonki). Krewetki nacinamy wzdłuż od strony grzbietowej i wyciągamy jelita. Tak przygotowane krewetki myjemy pod bieżącą wodą.
  5. Awokado kroimy na pół, przekręcamy aby oddzielić od siebie połówki, obieramy i kroimy w paski. Szczypiorek z dymki kroimy w paski.
  6. Rukolę myjemy i układamy na talerzu, dodajemy miks sałat, na sałacie układamy miąższ pomarańczy i grejpfruta, krewetki, szczypiorek, awokado i kilka listków kolendry. Uprażone orzechy siekamy, posypujemy sałatkę orzechami. Całość polewamy przygotowanym winegretem.

 

Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem

Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem (źródło: kuchnialidla.pl)

Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem (źródło: kuchnialidla.pl)

Składniki:

  • 800 g piersi kurczaka, umytych, osuszonych i pozbawionych tłuszczu
  • 5 g świeżego tymianku
  • 2 g kurkumy
  • 2 g curry
  • 250 ml jogurtu naturalnego z wapniem
  • 3 jaja, umyte w ciepłej wodzie lub sparzone we wrzątku
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 80 ml białego, wytrawnego wina
  • 20 g filetów anchovies, drobno posiekanych
  • 20 g natki pietruszki
  • 80 g sera Grana Padano
  • 2 sałaty lodowe
  • 250 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
  • sól
  • biały pieprz
  • ½ cytryny
  • mała łyżeczka musztardy Dijon

Sposób przygotowania:

  1. MARYNATA:Do miski wlewamy 250 ml jogurtu naturalnego, wsypujemy 2 g kurkumy i 2 g curry. Ząbek czosnku drobno siekamy, posypujemy niewielką ilością soli i rozcieramy za pomocą noża, dodajemy do jogurtu z przyprawami. Dodajemy niewielką ilość soli i mielonego białego pieprzu, podlewamy niewielką ilością oleju rzepakowego. Dodajemy niewielką ilość posiekanego tymianku i mieszamy.
  2. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, wycinamy tłuste części, następnie  obtaczamy w marynacie, miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
  3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, wykładamy piersi kurczaka, na wierzch kurczaka wykładamy pozostałą marynatę. Wkładamy do piekarnika na mniej więcej 25 minut.
  4. Sos à la Cesar: 2 ząbki czosnku drobno siekamy i mieszamy z posiekanymi filetami anchovies, całość jeszcze drobno siekamy, następnie przekładamy do czystej miski, dodajemy małą łyżeczkę musztardy i sok z ½ cytryny. Jaja myjemy w ciepłej wodzie, wbijamy żółtka i dodajemy je do całości. Mieszamy wszystkie składniki, dolewając olej słonecznikowy. Następnie dodajemy część przygotowanej porcji wina, mieszamy i ponownie dolewamy olej słonecznikowy. Mieszamy. Sos odstawiamy do lodówki.
  5. Niewielką ilość sera grana padano ścieramy na tarce. Sos doprawiamy do smaku pieprzem. Starty ser dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałą ilość wina i bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki (niewielką ilość pietruszki w całości pozostawiamy do dekoracji).
  6. Kurczaka wyciągamy z piekarnika. Umytą sałatę lodową rwiemy na mniejsze części, przekładamy do miski, polewamy sosem i delikatnie mieszamy.
  7. Sałatę wraz z sosem przekładamy na talerze. Ścieramy za pomocą obieraczki do warzyw kilka płatów sera Grana Padano i dekorujemy nimi sałatę. Pokrojone pomidorki koktajlowe układamy na sałacie, dekorujemy listkami natki pietruszki. Kurczaka kroimy na mniejsze części i układamy na sałacie.
  8. Można podawać z grzankami.

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: salatka z kurczakiem i krewetkami,sałatka z krewetkami okrasy