Pascal kontra Okrasa – Hamburger Zebra, Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą (tydzień XXX)

Hamburger zebra

Hamburger zebra (źródło: kuchnialidla.pl)

Hamburger zebra (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 15 minut-20 minut

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego, wołowego
  • 8 korniszonków, pokrojonych w talarki
  • 2 łyżki kaparów, posiekanych
  • 1 ½ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego
  • 2 jaja, same żółtka
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz
  • kilka kropelek sosu piri-piri lub niewielka ilość pieprzu cayenne
  • 6 bułek hamburgerowych
  • 50 g sera ementaler, startego na tarce o drobnych oczkach
  • 1 pomidor, umyty i pokrojony w talarki
  • 6 liści sałaty masłowej, umytej
  • 1 opakowanie miksu sałat Medditeranea
  • 1 łyżka octu winnego czerwonego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 20 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj trzepaczkę, blachę i papier do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
  2.  Mięso mielone, wołowe przekładamy do miski. Pokrojone korniszonki, posiekane kapary i pokrojoną w kosteczkę jedną czerwoną cebulę przekładamy do mięsa. Do miski dodajemy 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy dijon, 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego i 2 żółtka. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Opcjonalnie możemy dodać kilka kropel sosu piri-piri lub odrobinę pieprzu cayenne. Mieszamy całość za pomocą widelca. Z mięsa formujemy w dłoniach kulki, następnie je spłaszczamy (hamburgery powinny mieć taką samą średnicę jak bułki hamburgerowe). Uformowane hamburgery układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Przekrojone na pół bułki do hamburgerów układamy na ruszcie z piekarnika. Na spodach bułek układamy równomiernie starty ser.
  3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego, dodajemy 20 g masła, gdy masło przestanie się pienić, smażymy mięso z obu stron, następnie wykładamy na blachę z papierem.
  4. ½ czerwonej cebuli kroimy w talarki. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na górną półkę, blachę z mięsem wkładamy na dolną półkę. Pieczemy przez mniej więcej 3 minuty (jeśli chcesz, by mięso było ścięte w środku, pozostaw je w piekarniku dłużej).
  5. Bułki wyciągamy z piekarnika, na spód każdej bułki wykładamy listek sałaty masłowej, na sałatę nakładamy plasterki pomidora, upieczonego hamburgera, czerwoną cebulę i górną część bułki.
  6.  SOS: Do miseczki dodajemy 1 łyżkę musztardy dijon, 1 łyżkę octu winnego i cały czas mieszając dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy, następnie dodajemy niewielką ilość wody.
  7. Na talerzu układamy miks sałat, sałatę polewamy przygotowanym winegretem. Obok sałaty układamy przygotowanego hamburgera.

 

Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą

Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą (źródło: kuchnialidla.pl)

Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • 2 opakowania mięsa mielonego wołowego
  • 12 plastrów boczku parzonego, pokrojonych w poprzek w cienkie paseczki
  • 3 cebule
  • Oliwa z oliwek
  • 6 g kminku, roztartego w moździerzu
  • 5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 1 ½ ostrej papryczki chili, pozbawionej nasion
  • 30 g natki pietruszki, posiekanej
  • Sól
  • Biały mielony pieprz
  • Niewielka ilość oleju słonecznikowego
  • 1 pomidor, pokrojony w grube plastry (około 1 cm)
  • 30 g selera naciowego
  • 2 jaja, same żółtka
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 150 g korniszonów, pokrojonych w kosteczkę
  • 6 bułek hamburgerowych z tygodnia amerykańskiego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj patelnię grillową, ręcznik papierowy, folię spożywczą, blachę i papier do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).
  2.  Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek. Przesmażamy pokrojony boczek, a następnie dodajemy dwie pokrojone w drobną kosteczkę cebule. Smażymy maksymalnie 2 minuty. Zawartość patelni przekładamy do miseczki i odstawiamy w celu ostudzenia. Po wystudzeniu dodajemy cebulę i boczek do mięsa mielonego. Mieszamy. Dodajemy roztarty kminek i 3 posiekane ząbki czosnku. Jedną papryczkę chili pozbawiamy nasion, kroimy ją w bardzo drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki, doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem i wyrabiamy, dodając niewielką ilość oliwy z oliwek. Dłonie natłuszczamy olejem słonecznikowym i formujemy kulki z mięsa. Następnie z kulek formujemy krążki o grubości około 1-1,5 cm i delikatnie nożem z każdej strony wyrównujemy krawędzie. Przekładamy na talerz i zakrywamy folią spożywczą. Odstawiamy.
  3.  Cebulę kroimy w plastry (około 0,5 cm grubości). Plastry pomidora i cebuli polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, białym pieprzem i pokrojonym drobno ząbkiem czosnku. Patelnię grillową natłuszczamy za pomocą ręcznika papierowego zamoczonego w oleju słonecznikowym. Grillujemy plastry pomidora i cebuli z obu stron, następnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Przekrojone bułki wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Polewamy je oliwą z oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 2 minuty.
  5. Mięso smażymy na natłuszczonej patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. Bułki wyciągamy z piekarnika. Na spody bułek nakładamy sos, na sos nakładamy mięso, na mięso ponownie nakładamy sos, grillowanego pomidora i kilka krążków grillowanej cebuli i przykrywamy wierzchem bułki. Talerz dekorujemy sosem.
  6.  SOS: Liście selera naciowego siekamy, przekładamy do moździerza, dodajemy niewielką ilość soli, niewielką ilość oliwy z oliwek i jeden rozgnieciony ząbek czosnku. Ucieramy, następnie przekładamy do miseczki, dodajemy 2 żółtka, sok z ½ cytryny i płaską łyżeczkę musztardy dijon, całość mieszamy. Podczas mieszania dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek i znów intensywnie mieszamy. Dodajemy pokrojone korniszony, mieszamy. Połowę papryczki chili pozbawiamy gniazd nasiennych,  kroimy w kosteczkę i dodajemy do sosu. Wszystko bardzo delikatnie mieszamy. Odstawiamy.

 

Źródło: kuchnialidla.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: hamburgery pascal brodnicki,okrasa łamie hamburger wegetariański