Pascal kontra Okrasa – Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem, Pieczony łosoś z sałatką chlebową (tydzień XXXI)

Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem

Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem (źródło: kuchnialidla.pl)

Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20-25 minut

Składniki:

  • 2 opakowania filetów śledziowych à la Matias
  • 3 ziemniaki, ugotowane w mundurkach i obrane
  • 1 por, umyty i drobno pokrojony
  • 20 g obranych pistacji
  • 1 camembert
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 20 g masła
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól
  • pieprz
  • 2 opakowania miksu sałat ITALIANA
  • niewielka ilość oliwy z oliwek
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 jaja
  • mleko do moczenia śledzi

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C (góra-dół). Przed przystąpieniem do gotowania namocz śledzie w mleku przez minimum 2 godziny, a najlepiej przez całą noc przed przygotowaniem dania.
  2. 1 por rozcinamy i myjemy, następnie kroimy dosyć drobno. 1 łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną oliwę dodajemy masło, następnie wrzucamy pokrojony por, delikatnie solimy, dodajemy pieprz. Mieszamy. Dodajemy wino i gotujemy do momentu, aż wino odparuje. Ziemniaki pokrojone w talarki układamy na dnie małych miseczek. Następnie wykładamy na ziemniaki por z patelni, potem dodajemy posiekane pistacje. Śledzie wyciągamy z mleka, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i wykładamy na deseczkę. Kroimy je na mniejsze części, odrobinę na ukos i układamy je w miseczkach na kształt wachlarza.
  3. Do miski wbijamy 1 całe jajko i 1 żółtko, dodajemy 300 ml śmietany 30%, świeżo mielony pieprz i odrobinę soli. Całość mieszamy za pomocą widelca. Przelewamy do miseczek ze śledziami.
  4. Za pomocą namoczonego noża odcinamy całą skórkę camemberta. Obrany ser tniemy na paseczki i układamy w miseczkach. Miseczki wkładamy do pieca rozgrzanego do temp. 190°C na 20-25 minut.
  5. Następnie włączamy w piekarniku opcję grill i czekamy, aż ser się zarumieni.
  6. Wyciągamy zapiekanki z pieca. Dekorujemy je za pomocą natki pietruszki.
  7. Na talerz wykładamy sałatę (miks sałat ITALIANA), polewamy ją niewielką ilością oliwy z oliwek.

 

Pieczony łosoś z sałatką chlebową

Pieczony łosoś z sałatką chlebową (źródło: kuchnialidla.pl)

Pieczony łosoś z sałatką chlebową (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 4 świeże filety z łososia (800 g), oczyszczone, bez skóry
  • 30 g świeżej kolendry
  • 5 g ziaren kolendry, roztartych w moździerzu
  • 4 jaja bio, tylko żółtka
  • 400 ml piwa pszenicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g chleba białego polskiego, bez skórek, sam miąższ, porwany na mniejsze kawałki
  • ½ świeżej ostrej papryczki
  • 1 limonka
  • ok. 120 ml oliwy z oliwek
  • 200 g pomidorków koktajlowych, dojrzałych, umytych i pokrojonych na połówki
  • 150 g sera koziego dojrzałego, startego na tarce o grubych oczkach
  • 50 g pistacji, obranych, zmiażdżonych
  • 20 ml sosu sojowego japońskiego
  • Ok. 40 g miodu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj moździerz, naczynie żaroodporne, patelnię grillową, papierowy ręcznik, blachę i papier do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
  2.  MARYNATA: Do naczynia przelewamy przygotowany sos sojowy, dodajemy mniej więcej taką samą ilość miodu, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, ½ drobno posiekanej ostrej papryczki razem z nasionkami, sok z 1 limonki i niewielką ilość oliwy z oliwek (ok. 30 ml). Dokładnie mieszamy. Dodajemy niewielką ilość posiekanej świeżej kolendry i odrobinę soli. Obtaczamy łososia w marynacie. Odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
  3. SAŁATKA CHLEBOWA: Do naczynia żaroodpornego wrzucamy porwany chleb, dodajemy 1 ząbek czosnku, pokrojony w cienkie plastry. Całość skrapiamy oliwą z oliwek (ok. 30 ml), następnie dodajemy połowę ziaren kolendry, zmiażdżonych w moździerzu. Wstawiamy do piekarnika na 180°C na mniej więcej 4 minuty, następnie, gdy chleb będzie zarumieniony, przerzucamy dwa razy (aby odwrócić na drugą stronę), dodajemy niewielką ilość oliwy (ok. 30 ml) i ponownie wkładamy do piekarnika, pieczemy do momentu, aż chleb będzie ładnie przyrumieniony (mniej więcej 4 minuty). Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy w celu przestygnięcia.
  4. Do miski przekładamy upieczony chleb, kilka pomidorków miażdżymy nad miską, jednocześnie wyciskając sok, dodajemy resztę pomidorków, zmiażdżone pistacje, grubo posiekaną pozostałą świeżą kolendrę i starty kozi ser. Skrapiamy oliwą z oliwek (ok. 15 ml), mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i odstawiamy.
  5. SOS (POLEWKA PIWNA): Do zimnego garnka przelewamy piwo, dosypujemy pozostałe zmiażdżone w moździerzu ziarna kolendry, dodajemy 4 żółtka i 1 płaską łyżkę miodu. Ubijamy za pomocą trzepaczki, przez cały czas podgrzewając na niedużym ogniu (sos powinien mieć konsystencję puszystej piany). Następnie zestawiamy z ognia i od czasu do czasu mieszamy, żeby wyrównać temperaturę sosu).
  6. ŁOSOŚ: Łososia wyciągamy z marynaty (marynaty będziemy jeszcze używać do polania upieczonego już łososia), odsączamy go na papierowym ręczniku. Za pomocą papierowego ręcznika nasączonego oliwą lub olejem natłuszczamy patelnię grillową. Smażymy łososia z obu stron przez chwilkę. Łososia przekładamy na blachę wyłożoną papierem (papier wcześniej skrapiamy oliwą z oliwek) i wkładamy do piekarnika na 180°C na kilka minut (mniej więcej 5 minut).
  7. Porcję sałatki wkładamy do miski. Wyciągamy łososia z piekarnika, po upieczeniu łososia polewamy marynatą, odstawiamy na kilka minut. Łososia wykładamy na sałatkę, z jednej strony wylewamy polewkę piwną.
Źródło: kuchnialidla.pl