Składniki na ciasto:
- 220 g cukru Castello
- 125 g masła Pilos
- 125 g margaryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 170 g mąki Castello
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- otarta skórka z 2 pomarańczy, umytych i sparzonych
- 5 jaj, umytych
- 20 g kakao
Polewa:
- 20 ml wody
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- cukier puder
Sposób przygotowania:
- Masło, margarynę, cukier i cukier wanilinowy delikatnie podgrzać i ubić razem na kremową masę. Następnie ciągle ubijając, powoli dodawać jajka. Do otrzymanej masy wsypać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto rozdzielić na 2 części. Do pierwszej dodajemy kakao, natomiast do drugiej otartą skórkę pomarańczową.
- Foremkę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
- Powstałe ciasta wylewamy do foremki naprzemiennie warstwami. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C około 60 minut.
- Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą.
- Polewa: Łączymy wodę i sok z cytryny, a następnie mieszając, dodajemy cukier puder. Cukru dodajemy, aż otrzymamy pożądaną konsystencję polewy.