Kuchnia Lidla – Baba wielkanocna

Baba wielkanocna (źródło: kuchnialidla.pl)

Baba wielkanocna (źródło: kuchnialidla.pl)

Składniki na ciasto:

  • 220 g cukru Castello
  • 125 g masła Pilos
  • 125 g margaryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 170 g mąki Castello
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 2 pomarańczy, umytych i sparzonych
  • 5 jaj, umytych
  • 20 g kakao

Polewa:

  • 20 ml wody
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

  1. Masło, margarynę, cukier i cukier wanilinowy delikatnie podgrzać i ubić razem na kremową masę. Następnie ciągle ubijając, powoli dodawać jajka. Do otrzymanej masy wsypać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto rozdzielić na 2 części. Do pierwszej dodajemy kakao, natomiast do drugiej otartą skórkę pomarańczową.
  2.  Foremkę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
  3. Powstałe ciasta wylewamy do foremki naprzemiennie warstwami. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C około 60 minut.
  4. Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą.
  5.  Polewa: Łączymy wodę i sok z cytryny, a następnie mieszając, dodajemy cukier puder. Cukru dodajemy, aż otrzymamy pożądaną konsystencję polewy.