Kuchnia Lidla – Mazurek migdałowo-kajmakowy (z masą kajmakową)

Mazurek z masą kajmakową (źródło: kuchnialidla.pl)

Mazurek z masą kajmakową (źródło: kuchnialidla.pl)

Kruche ciasto migdałowe:

  • 70 g migdałów, zmielonych na mączkę
  • 250 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Ciasto herbatnikowe (na dekoracyjne rozetki):
  • 150 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka, umyte
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g migdałów, zmielonych na mączkę
Masa kajmakowa:
  • 450 g cukierków krówek (klasycznych)
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 100 ml śmietany 30%
  • 50 g miękkiego masła
Do dekoracji:
  • biała czekolada, rozpuszczona
  • deserowa czekolada, rozpuszczona
  • bakalie

Sposób przygotowania:

  1. Kruche ciasto migdałowe: Przesianą mąkę, cukier puder i zmielone wcześniej migdały, przesiać na blat lub do miski. Zrobić zagłębienie i dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło i sól. Dużym nożem lub łopatką połączyć składniki, a następnie delikatnie zagnieść ciasto.
  2. Bardzo ważne: Ciasta nie zagniatać zbyt długo, ponieważ po wypieczeniu ciasto się skurczy.
  3. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę. Po schłodzeniu rozwałkować je  na grubość około 5 mm i rozłożyć na formie. Za pomocą miski wyciąć w cieście kształt mazurka. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C około 10-15 minut (ciasto ma być blade).
  4. Ciasto herbatnikowe (na dekoracyjne rozetki): Margarynę miksujemy z cukrem pudrem do momentu, aż będzie puszysta, następnie stopniowo dodajemy jajka. Kiedy masa będzie jednolita, dodać mąkę i mączkę migdałową; delikatnie wymieszać.
  5. Na wcześniej podpieczone (bardzo blade) blaty z ciasta kruchego wyciskamy szprycą dekoracyjne rozetki z przygotowanej masy i ponownie wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 180-190°C na mniej więcej 15 minut i pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.
  6. Masa kajmakowa: Mleko mieszamy ze śmietaną w rondelku, zagotowujemy. Do gotującego się mleka i śmietany wsypujemy krówki. Ciągle mieszając, doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Gdy masa będzie jednolita (możemy przecedzić ją przez sitko) , zdejmujemy rondel z kuchenki i do lekko przestudzonej masy dodajemy miękkie masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej masy.
  7. Jeszcze ciepłą masę kajmakową wylewamy na wcześniej wypieczone blaty ciasta.
  8. Dekorujemy bakaliami i rozpuszczoną czekoladą.

 

Źródło: kuchnialidla.pl