Pascal kontra Okrasa – Wielkanoc: Pieczona kaczka z cykorią, Barszcz biały chrzanowy z pieczoną białą kiełbaską (tydzień XXXIII)

Pieczona kaczka z cykorią (źródło: kuchnialidla.pl)

Pieczona kaczka z cykorią (źródło: kuchnialidla.pl)

Pieczona kaczka z cykorią

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania cykorii: 45-50 minut
Czas pieczenia: 40 minut

Składniki:

  • 1 kaczka pekin (1,9 kg)
  • 6 cykorii
  • 3 pomarańcze (sok i otarta skórka z 2 pomarańczy, 1 pomarańcza do dekoracji)
  • 80 g rodzynek, wcześniej namoczonych w letniej wodzie
  • 1 łyżka curry
  • 20-30 g masła
  • ½ szklanki białego, półsłodkiego wina
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz
  • miks sałat medditeranea
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • do dekoracji: świeża mięta

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj 2 garnki, które można użyć w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 230°C (termoobieg).
  2. Skórkę z 2 pomarańczy gotujemy w garnku z wrzącą wodą przez mniej więcej 30 sekund (dzięki temu skórki będą miękkie i stracą gorycz). Skórki odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
  3. 6 cykorii myjemy pod bieżącą wodą. W garnku podgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy masło (ok. 10-15 g), smażymy cykorie. Jak cykorie się delikatnie zarumienią, przewracamy je na drugą stronę. Dodajemy 80 g rodzynek (wcześniej namoczonych), łyżkę curry, świeżo mielony pieprz, sól, ½ szklanki białego wina i sok z 1 ¾ pomarańczy (1/4 soku zostawiamy do sosu winegret). Dodajemy zahartowany zest, gdy zawartość garnka zacznie się gotować, zmniejszamy ogień. Przykrywamy i gotujemy około 30 minut.
  4. Trybujemy kaczkę (będziemy używać piersi i nóg kaczki). Nacinamy piersi od strony skóry. Do garnka z grubym dnem nalewamy olej rzepakowy (2-3 łyżki), dodajemy masło (ok. 10-15 g), gdy masło się rozpuści, smażymy mięso kaczki (piersi i nogi) od strony skóry. Odwracamy. Przykrywamy. Garnek wkładamy do piekarnika (na środkową kratkę) rozgrzanego do temp. 230°C na 20 minut.
  5. Po 20 minutach kaczkę wyciągamy z piekarnika, przekładamy kawałki mięsa do garnka z cykorią, cały garnek ponownie wkładamy do pieca na 20 minut. Po upływie tego czasu przekładamy kaczkę na talerz i przykrywamy drugim talerzem. Cykorie wyciągamy na deskę do krojenia, odkrawamy piętki.
  6. Garnek, w którym piekła się kaczka razem z cykoriami, wstawiamy na palnik, podgrzewamy pozostałość (soki, skórkę z pomarańczy, rodzynki). Do sosu dodajemy pieprz i sól.
  7. Cykorie kroimy wzdłuż na pół (odkrawamy piętki) i układamy na talerzu. Na cykorii układamy 4 kawałki mięsa z kaczki, pozostałe cykorie układamy na kaczce. Gorącym sosem polewamy całość. Dekorujemy pomarańczą pokrojoną w półtalarki i listkami mięty.

Propozycja podania – sałata z winegretem:

  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ soku z pomarańczy

Wszystko mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą. Polewamy winegretem miks sałat medditeranea.

 

Barszcz biały chrzanowy z pieczoną białą kiełbaską

Barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbaską (źródło: kuchnialidla.pl)

Barszcz chrzanowy z pieczoną białą kiełbaską (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • 3 białe parzone kiełbasy
  • 500 g wędzonego boczku, pokrojonego w plastry
  • 3 cebule
  • ½ litra żuru (zakwasu) w butelce
  • 150 g chrzanu sarmackiego (tartego)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • biały pieprz
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 3-4 liście laurowe
  • ok. 20-30 ml oleju rzepakowego
  • 250 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na ćwiartki
  • 6 g suszonego majeranku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
  2. Pokrojony boczek, 2 rozgniecione ząbki czosnku i 3-4 liście laurowe, majeranek suszony (ok. 3 g) wrzucamy do garnka z 2 litrami wody. Gotujemy.
  3. Białą kiełbasę (3 sztuki) nacinamy z obu stron w poprzek. 1 ząbek czosnku drobno siekamy. 1 cebulę kroimy w grube kawałki. Na dno naczynia żaroodpornego nalewamy oleju rzepakowego (ok. 10 ml), wykładamy je pokrojoną cebulą, posypujemy majerankiem, cebulę znów polewamy olejem rzepakowym (ok.10 ml), na cebulę kładziemy białą kiełbasę i czosnek, całość polewamy olejem rzepakowym (ok.10 ml). Naczynie z kiełbasą wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut.
  4. 2 cebule (odkrawamy najpierw 2 większe kawałki, odstawiamy) kroimy w drobną kostkę. Pozostawione 2 większe kawałki cebuli opalamy nad gazem (lub palimy na patelni). Opalone kawałki cebuli przekładamy do gotującego się wywaru z boczkiem i gotujemy mniej więcej 5 minut. Następnie wyjmujemy ugotowany boczek z garnka, do garnka wrzucamy ziemniaki. Ugotowany boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodajemy majeranek, następnie boczek, smażymy.
  5. Po 5 minutach gotowania wyjmujemy z wywaru przypaloną cebulę. Cały czas mieszamy boczek i cebulę na patelni. Następnie boczek i cebulę z patelni przekładamy do wywaru. Zakwas na żur mieszamy, ½ litra dolewamy do garnka. Od czasu do czasu mieszamy.
  6. Z 4 jaj ugotowanych na twardo wyciągamy żółtka (białka odstawiamy na bok) i przekładamy je do miski. Do żółtek dodajemy kilka łyżek wywaru, rozgniatamy żółtka. Do roztartych żółtek dodajemy 3-4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%. Mieszamy. Białka drobno siekamy.
  7. Za pomocą łyżki przelewamy ponownie niewielką ilość wywaru do żółtek (w celu ogrzania żółtek), następnie ogrzaną już masę żółtkową przelewamy do barszczu. Mieszamy. Do barszczu dodajemy pokrojone białka. Na samym końcu dodajemy chrzan i mieszamy. Wyjmujemy kiełbasę z piekarnika, barszcz doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem. Zagotowujemy.
  8. Na dno talerza wykładamy kiełbasę i cebulę, zalewamy barszczem razem z ziemniakami, skwarkami.
  9. Na wierzch dodajemy świeży majeranek.

 

Źródło: kuchnialidla.pl