Smakuj świat z Pascalem – Indie: Kurczak po indyjsku, Ryba z curry (odc. 4, sezon 3)

Kurczak po indyjsku (źródło; smakujswiat.tvn.pl)

Kurczak po indyjsku (źródło; smakujswiat.tvn.pl)

W tym odcinku Pascal udaje się do Indii. Odwiedza targi i stoiska, gotuje ryż dla 1000 osób. Jego potrawami w tym odcinku są Kurczak po indyjsku i Ryba z curry.

Kurczak po indyjsku

Ilość porcji: dla 4 osób

przygotowanie 5 minut

czas gotowania 35 minut

Składniki:

  • 750 g piersi z kurczaka – pokrojone w cienkie kawałki
  • 1 puszka pomidorów – w całości i bez skórki
  • 2 czerwone cebule – pokrojone w piórka
  • 2 cukinie – pokrojone w talarki
  • 3 duże ząbki czosnku – pokrojone w talarki
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżeczki  curry
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub chili
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Podsmaż mięso, cebulę i czosnek przez około 3-4 minuty na mocnym ogniu.Następnie dodaj plasterki cukinii, posyp przyprawami i smaż często mieszając. Dodaj mleko kokosowe i pomidory w całości. Lekko rozgnieć je za pomocą łyżki. Następnie dodaj szklankę wody i dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem na lekkim ogniu przez 30 minut. Na koniec dodaj szczyptę soli do smaku. Podawaj z ryżem lub chlebem.

Ryba z curry (źródło: smakujswiat.tvn.pl)

Ryba z curry (źródło: smakujswiat.tvn.pl)

Ryba z curry

Ilość porcji: dla 4 osób
Przygotowanie 15 minut
Całkowity czas 15 minut

Składniki:

  • 800 g dorsza – pokrojonego w kostkę ok. 5cm x 2cm
  • 1 mała żółta papryka – pokrojona w drobną kostkę
  • 1 mała zielona papryka – pokrojona w drobną kostkę
  • 1 mała czerwona papryka – pokrojona w drobną kostkę
  • 1 cebula – drobno posiekana
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 mały pęczek kolendry
  • 1 łyżka curry
  • 2 łyżki oleju  szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Wymieszaj paprykę z cebulą i podsmaż na mocnym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj mleko kokosowe i dorsza pokrojonego na kawałki, a całość posyp curry.Następnie delikatnie odwróć rybę. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj kolendrę, sól i pieprz do smaku, a potem dokładniej wymieszaj.
 Podawaj z ryżem lub chlebem.

 

Źródło: smakujswiat.tvn.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: ryba w mleku kokosowym pascal,kurczak po indyjsku pascal,pascal kurczak po indyjsku,ryba curry po indyjsku,kurczak z mlekiem kokosowym i pomidorami pascal,kurczak w mleku kokosowym pascal,kurczak w 5 smakach pascal,kurczak po indyjsku pascala,kurczak curry pascal,curry z mlekiem kokosowym po indyjsku