Pascal kontra Okrasa: Udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami, Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami (tydzień XXXV)

Poznaj tajniki kuchni włoskiej za 49,90 zł

Udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami

Udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami (źródło: kuchnialidla.pl)

Udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania : 25 minut
Czas pieczenia ziemniaków: 40 minut

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku, pozbawione szczypiorku, posiekane (2  ząbki używamy do kurczaka, 2 do ziemniaków)
  • 1 cytryna (zest i sok)
  • 50 g masła
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 2 szczypty rozmarynu suszonego
  • 750 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w ćwiartki, wypłukanych
  • 8 ud kurczaka, umytych, osuszonych
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 sałata masłowa
  • 2 szalotki, pokrojone w drobną kosteczkę
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ½ łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 szczypty suszonego oregano
  • 5 cm imbiru, obranego i startego
  • 4 pomidorki koktajlowe, pokrojone w ćwiartki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg). Przygotuj blachę i papier do pieczenia.
  2. ZIEMNIAKI: Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy 2-3 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku, dodajemy 2 szczypty suszonego rozmarynu , 25 g masła porwanego na mniejsze kawałki. Całość mieszamy, przyprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na mniej więcej 40 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
  3.  KURCZAK: Uda kurczaka doprawiamy pieprzem i solą z obu stron. Dodajemy starty imbir,  2 posiekane ząbki czosnku, zest i sok z jednej cytryny, 2 szczypty suszonego oregano i 3 łyżki miodu. Całość mieszamy.
  4.  Miskę zakrywamy folią spożywcza, wkładamy na 10-15 minut do lodówki.
  5. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzana oliwę dodajemy 25 g masła.  Uda wyciągamy z marynaty i smażymy pod przykryciem na złoty kolor z obu stron ( smażenie rozpoczynamy od strony ze skórą). Marynatę od kurczaka przelewamy na patelnię, przykrywamy, podduszamy (około 6-8 minut).  Dodajemy troszeczkę wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy. Dusimy.
  6. VINEGRET: Szalotkę pokrojoną w kostkę, musztardę Dijon, ocet biały winny, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz mieszamy razem w celu połączenia składników.
  7. Na sałatę dodajemy ¾  winegretu, pozostałą ¼ dodajemy na pomidory koktajlowe . Mieszamy. Na talerz wykładamy sałatę, na sałatę pomidory. Obok sałaty układamy ziemniaczki i kurczaka.

 

Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami

Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami (źródło: kuchnialidla.pl)

Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut

Składniki:

  • 5 podudzi kurczaka
  • ½ ostrej papryczki chilli, pokrojonej w małe kawałeczki, razem z nasionkami
  • 3 g rozmarynu suszonego
  • 60 g ziaren sezamu
  • 60 g miodu naturalnego
  • 1 cytryna, sparzona, wyszorowana
  • 500 g szpinaku świeżego, umytego
  • 400 g śmietany 30 % UHT
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 500 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w grube kawałki
  • 50 g masła
  • 3 g słodkiej papryki w proszku
  • 3 g majeranku suszonego
  • 50 g suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski
  • 75-80 ml oleju rzepakowego
  • Sól
  • Biały pieprz
  • 20 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Ziarenka sezamu wrzucamy na suchą, lekko nagrzana patelnię. Prażymy na złoty kolor uważając, żeby się nie przypaliły. Uprażone ziarna sezamu przesypujemy do miseczki.
  2. KURCZAK: Podudzia myjemy, osuszamy, przekładamy do miski. Nacinamy delikatnie kość dookoła, skrobiemy wzdłuż kości, odcinamy chrząstkę . Podudzia marynujemy solą, białym pieprzem oraz jednym drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Skrapiamy je olejem rzepakowym (ok. 10-15 ml) . Olej rzepakowy rozgrzewamy na patelni (ok. 30 ml). Smażymy podudzia do momentu, aż się przyrumienią z obu stron.
  3. Połowę przygotowanego suszonego rozmarynu rozgniatamy na puder w moździerzu, dodajemy odrobinę oleju rzepakowego, ucieramy. Kurczaka wyciągamy z patelni do naczynia żaroodpornego, podudzia polewamy rozmarynem roztartym z olejem, dodajemy niewielką ilość miodu. Dookoła pałek układamy ½ cytryny, pokrojoną na mniejsze kawałki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25-30 minut.
  4. ZIEMNIAKI: Na patelnię wylewamy niewielka ilość oleju rzepakowego (ok. 20-30 ml) i dodajemy masło (niewielką ilość) . 1 cebulę kroimy w drobną kostkę. 2 ząbki czosnku drobno siekamy. Na patelni smażymy niewielką ilość cebuli pokrojonej w kostkę i niewielką ilość posiekanego czosnku. Dodajemy słodką papryką w proszku, odrobinę gałki muszkatołowej i pokrojoną papryczkę chilli. Dodajemy pokrojone ziemniaki. Smażymy. Do moździerza wsypujemy pozostałą część rozmarynu suszonego , rozgniatamy, dodajemy do ziemniaków. Na ziemniaki ścieramy skórkę z ½ cytryny. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Nadal smażymy, mocno podsmażone przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy mniej więcej 20 minut.
  5. SOS: Na patelnię, na której smażyliśmy ziemniaki wlewamy oliwę z oliwek (ok. 20 ml) dodajemy resztę cebuli, czosnku, szklimy, następnie dodajemy suszone pomidory.  Wlewamy 400 ml słodkiej śmietanki, gotujemy około 5 minut, do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i suszony majeranek. Gotujemy do momentu aż sos będzie gęsty i zawiesisty.  Na końcu dodajemy szpinak.  Doprawiamy białym pieprzem i solą. Mieszamy.
  6. Na talerz wykładamy sos.  Kurczaka wyciągamy z piekarnika i układamy na talerzu (wyjmujemy tez kawałki cytryn, które piekły się razem z kurczakiem). Ziemniaki przesypujemy do naczynia, w którym piekł się kurczak. Obtaczamy w sosie po kurczaku. Wykładamy na talerz obok kurczaka.  Na końcu posypujemy ziemniaki i kurczaka sezamem.
Źródło: kuchnialidla.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Postępuj zgodnie z instrukcjami.