Udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
Czas przygotowania : 25 minut
Czas pieczenia ziemniaków: 40 minut
Składniki:
- 4 ząbki czosnku, pozbawione szczypiorku, posiekane (2 ząbki używamy do kurczaka, 2 do ziemniaków)
- 1 cytryna (zest i sok)
- 50 g masła
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 2 szczypty rozmarynu suszonego
- 750 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w ćwiartki, wypłukanych
- 8 ud kurczaka, umytych, osuszonych
- Sól
- Pieprz
- 1 sałata masłowa
- 2 szalotki, pokrojone w drobną kosteczkę
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ½ łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 szczypty suszonego oregano
- 5 cm imbiru, obranego i startego
- 4 pomidorki koktajlowe, pokrojone w ćwiartki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg). Przygotuj blachę i papier do pieczenia.
- ZIEMNIAKI: Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy 2-3 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku, dodajemy 2 szczypty suszonego rozmarynu , 25 g masła porwanego na mniejsze kawałki. Całość mieszamy, przyprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na mniej więcej 40 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
- KURCZAK: Uda kurczaka doprawiamy pieprzem i solą z obu stron. Dodajemy starty imbir, 2 posiekane ząbki czosnku, zest i sok z jednej cytryny, 2 szczypty suszonego oregano i 3 łyżki miodu. Całość mieszamy.
- Miskę zakrywamy folią spożywcza, wkładamy na 10-15 minut do lodówki.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzana oliwę dodajemy 25 g masła. Uda wyciągamy z marynaty i smażymy pod przykryciem na złoty kolor z obu stron ( smażenie rozpoczynamy od strony ze skórą). Marynatę od kurczaka przelewamy na patelnię, przykrywamy, podduszamy (około 6-8 minut). Dodajemy troszeczkę wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy. Dusimy.
- VINEGRET: Szalotkę pokrojoną w kostkę, musztardę Dijon, ocet biały winny, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz mieszamy razem w celu połączenia składników.
- Na sałatę dodajemy ¾ winegretu, pozostałą ¼ dodajemy na pomidory koktajlowe . Mieszamy. Na talerz wykładamy sałatę, na sałatę pomidory. Obok sałaty układamy ziemniaczki i kurczaka.
Pieczony kurczak w sezamie na szpinaku z pikantnymi ziemniakami
Czas przygotowania: 45 minut
Czas pieczenia: 25-30 minut
Składniki:
- 5 podudzi kurczaka
- ½ ostrej papryczki chilli, pokrojonej w małe kawałeczki, razem z nasionkami
- 3 g rozmarynu suszonego
- 60 g ziaren sezamu
- 60 g miodu naturalnego
- 1 cytryna, sparzona, wyszorowana
- 500 g szpinaku świeżego, umytego
- 400 g śmietany 30 % UHT
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 500 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w grube kawałki
- 50 g masła
- 3 g słodkiej papryki w proszku
- 3 g majeranku suszonego
- 50 g suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski
- 75-80 ml oleju rzepakowego
- Sól
- Biały pieprz
- 20 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Ziarenka sezamu wrzucamy na suchą, lekko nagrzana patelnię. Prażymy na złoty kolor uważając, żeby się nie przypaliły. Uprażone ziarna sezamu przesypujemy do miseczki.
- KURCZAK: Podudzia myjemy, osuszamy, przekładamy do miski. Nacinamy delikatnie kość dookoła, skrobiemy wzdłuż kości, odcinamy chrząstkę . Podudzia marynujemy solą, białym pieprzem oraz jednym drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Skrapiamy je olejem rzepakowym (ok. 10-15 ml) . Olej rzepakowy rozgrzewamy na patelni (ok. 30 ml). Smażymy podudzia do momentu, aż się przyrumienią z obu stron.
- Połowę przygotowanego suszonego rozmarynu rozgniatamy na puder w moździerzu, dodajemy odrobinę oleju rzepakowego, ucieramy. Kurczaka wyciągamy z patelni do naczynia żaroodpornego, podudzia polewamy rozmarynem roztartym z olejem, dodajemy niewielką ilość miodu. Dookoła pałek układamy ½ cytryny, pokrojoną na mniejsze kawałki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 25-30 minut.
- ZIEMNIAKI: Na patelnię wylewamy niewielka ilość oleju rzepakowego (ok. 20-30 ml) i dodajemy masło (niewielką ilość) . 1 cebulę kroimy w drobną kostkę. 2 ząbki czosnku drobno siekamy. Na patelni smażymy niewielką ilość cebuli pokrojonej w kostkę i niewielką ilość posiekanego czosnku. Dodajemy słodką papryką w proszku, odrobinę gałki muszkatołowej i pokrojoną papryczkę chilli. Dodajemy pokrojone ziemniaki. Smażymy. Do moździerza wsypujemy pozostałą część rozmarynu suszonego , rozgniatamy, dodajemy do ziemniaków. Na ziemniaki ścieramy skórkę z ½ cytryny. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Nadal smażymy, mocno podsmażone przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy mniej więcej 20 minut.
- SOS: Na patelnię, na której smażyliśmy ziemniaki wlewamy oliwę z oliwek (ok. 20 ml) dodajemy resztę cebuli, czosnku, szklimy, następnie dodajemy suszone pomidory. Wlewamy 400 ml słodkiej śmietanki, gotujemy około 5 minut, do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i suszony majeranek. Gotujemy do momentu aż sos będzie gęsty i zawiesisty. Na końcu dodajemy szpinak. Doprawiamy białym pieprzem i solą. Mieszamy.
- Na talerz wykładamy sos. Kurczaka wyciągamy z piekarnika i układamy na talerzu (wyjmujemy tez kawałki cytryn, które piekły się razem z kurczakiem). Ziemniaki przesypujemy do naczynia, w którym piekł się kurczak. Obtaczamy w sosie po kurczaku. Wykładamy na talerz obok kurczaka. Na końcu posypujemy ziemniaki i kurczaka sezamem.
Źródło: kuchnialidla.pl