Pascal kontra Okrasa – Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym, Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana (tydzień XXXVI)

Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym

Czas przygotowania: 40 minut

Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym (źródło: kuchnialidla.pl)

Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym (źródło: kuchnialidla.pl)

Składniki:

  • 8 plasterków schabu w plastrach, bez błonek
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów pelati, posiekanych, razem z sosem
  • 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 40 g suszonych borowików, zmiksowanych na puder borowikowy
  • 200 ml mleka
  • 200 g śmietany 30%
  • 30 g masła
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • odrobina cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg). Przygotuj naczynie żaroodporne.
  2. 1 kg obranych i pokrojonych ziemniaków wrzucamy do osolonej wody, gotujemy (zaczynamy w zimnej wodzie). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Mięso z obu stron doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni. Podsmażone plasterki schabu wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Na patelnię, na której smażył się schab, wrzucamy pokrojone pieczarki. Smażymy, dodajemy pokrojoną cebulę w drobną kosteczkę, czosnek i oregano. Smażymy. Dodajemy białe wino, pomidory pelati razem z sokiem i 3 szczypty cukru. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Gotujemy do momentu zagęszczenia sosu. Zagęszczony sos przelewamy do naczynia ze schabem, polewamy nim schab, rozprowadzamy go na całej jego powierzchni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (na kilka minut, w celu utrzymania temperatury).
  3. W czystym garnku rozgrzewamy mleko i masło. Suszone borowiki miksujemy na puder borowikowy. Ziemniaki odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. Do zagotowanego mleka z masłem dodajemy 200 g śmietanki oraz puder borowikowy, przelewamy do ziemniaków. Wszystko miksujemy na purée. Doprawiamy solą i pieprzem oraz pokrojoną natką pietruszki. Naczynie ze schabem wyciągamy z piekarnika, dodajemy ½ pęczka posiekanej bazylii, całość mieszamy. Na talerz wykładamy purée z borowików oraz plastry (po 2 kawałki) schabu. Na schab nakładamy sos. Dekorujemy pietruszką i pudrem borowikowym.

Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana

Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana (źródło: kuchnialidla.pl)

Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • ok. 1 kg schabu w plastrach
  • 300 g zielonych oliwek, pokrojonych na pół w poprzek
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 czerwone papryki, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki
  • 2 bakłażany, pokrojone wzdłuż w plastry (do 1 cm szerokości)
  • 400 g sera typu feta
  • 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
  • 20 g świeżej mięty
  • 2 cebule dymki
  • 70-100 ml oliwy
  • 150 g płatków kukurydzianych
  • 2 jaja
  • 50 g mąki
  • 1 cytryna (sok)
  • biały pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj patelnię grillową, folię spożywczą, blachę i papier do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
  2.  3 ząbki czosnku siekamy drobno. Pokrojony bakłażan solimy, pieprzymy, posypujemy posiekanym czosnkiem (połową tego posiekanego) i zalewamy oliwą z oliwek (30 ml). Plastry bakłażana smażymy na patelni grillowej. Pokrojone w ćwiartki papryki posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek (ok. 20 ml) i posypujemy pozostałym posiekanym czosnkiem. Paprykę kroimy w mniejsze części (każdą ćwiartkę na pół wzdłuż). Ugrillowanego z obu stron bakłażana zdejmujemy z patelni, kładziemy na talerz, jeden na drugim i smażymy kolejne plastry. Cebule dymki (białą część) kroimy na mniejsze kawałki (w poprzek w grube kawałki) i przekładamy do miseczki. 2 ząbki czosnku kroimy w cienkie plastry. Przekładamy do cebuli. Szczypior dymek kroimy na kawałki o długości mniej więcej 3 cm. Przekładamy do miski. Paprykę grillujemy z obu stron. Zgrillowane warzywa kroimy: bakłażan na plasterki w poprzek (3-4 cm szerokości każdy). Paprykę kroimy w nieregularne kawałki na skos. Dodajemy do miski razem z pokrojoną dymką i pokrojonymi oliwkami. Ser kruszymy i dodajemy do sałatki. Doprawiamy mielonym białym pieprzem, oliwą (10 ml) i sokiem z cytryny (do smaku). Delikatnie mieszamy.
  3. Kilka listków mięty kroimy w cienkie paski, dodajemy do sałatki, na końcu dodajemy pokrojony szczypior. Delikatnie mieszamy.
  4. Plastry schabu delikatnie rozbijamy pod folią, doprawiamy solą i pieprzem. Jajo roztrzepujemy. Rozkruszamy płatki kukurydziane. Mięso panierujemy w mące i jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 20-30 ml) i smażymy schab na patelni. Usmażone kotlety schabowe przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 1-2 min.
  5. Na talerz wykładamy sałatkę, obok sałatki kładziemy mięso. Dekorujemy miętą.

 

Źródło: kuchnialidla.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: schab pieczony w plastrach,schab w plastrach,duszony schab plastry z pieczarkami