Składniki:
- 1,1 kg grzybów suszonych lub 500 g grzybów świeżych (pieczarki lub leśne)
- 4 łyżki śmietany
- olej do smażenia
- 0,75 wody
- 1,1 kg wołowiny
- 1 łyżka mąki
- sól
- 5 ziemniaków
- 4 ziarna Kamis Pieprz czarny ziarnisty w słoiczku
- 4 ziarna Kamis Ziele angielskie w torebce
- 2 Kamis Liście laurowe w torebce
Sposób przygotowania:
- Grzyby suszone namoczyć.
- Mięso pokroić w plastry, rozbić i obsmażyć lekko na oleju.
- Grzyby pokroić w plasterki i gotować na małym ogniu około 15 min.
- Następnie w garnku ułożyć warstwami mięso, grzyby, przyprawy a wierzch przykryć pokrojonymi w plastry ziemniakami.
- Wywar z grzybów doprawić solą i wlać do garnka z mięsem.
- Całość dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i ziemniaków (ok. 1godz).
- Pod koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować.
Źródło: kamis.pl