Pierś z kurczaka w skorupce musztardowej

Składniki:

  • 4 filety z piersi z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • cebula
  • 50 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka majonezu
  • 70 g mielonych migdałów
  • olej
  • sól
  • przyprawa złocista do kurczaka Kamis (lub własnoręcznie przyrządzona złocista przyprawa)
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

  1. Natrzeć mięso przyprawą złocistą do kurczaka i odstaw w chłodne miejsce (np. włóż do lodówki). Pomidory rozgnieć widelcem, dodaj posiekaną cebulę, przekrojone na pół oliwki, czosnek granulowany, paprykę słodką.
  2. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Musztardę wymieszaj z majonezem i migdałami, dodaj tyle wody, aby powstała kremowa masa.
  3. Formę do pieczenia posmaruj olejem, na dnie rozłóż masę pomidorową. Kremem musztardowym posmaruj wierzch filetów i ułóż je na masie pomidorowej.
  4. Piecz ok. 20 minut w piekarniku w temperaturze 220 stopni.

 

Źródło: kamis.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: kurczak w skorupce musztardowej kamis