Składniki:
- 4 filety z piersi z kurczaka
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- cebula
- 50 g czarnych oliwek bez pestek
- 1 łyżka majonezu
- 70 g mielonych migdałów
- olej
- sól
- przyprawa złocista do kurczaka Kamis (lub własnoręcznie przyrządzona złocista przyprawa)
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
- Natrzeć mięso przyprawą złocistą do kurczaka i odstaw w chłodne miejsce (np. włóż do lodówki). Pomidory rozgnieć widelcem, dodaj posiekaną cebulę, przekrojone na pół oliwki, czosnek granulowany, paprykę słodką.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Musztardę wymieszaj z majonezem i migdałami, dodaj tyle wody, aby powstała kremowa masa.
- Formę do pieczenia posmaruj olejem, na dnie rozłóż masę pomidorową. Kremem musztardowym posmaruj wierzch filetów i ułóż je na masie pomidorowej.
- Piecz ok. 20 minut w piekarniku w temperaturze 220 stopni.
Źródło: kamis.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: kurczak w skorupce musztardowej kamis