Sałatka na winobranie z kurczakiem

Składniki:

  • 250 g pieczonego mięsa z kurczaka
  • 100 g białego winogrona
  • 100 g czarnego winogrona
  • 100 g sera żółtego
  • 2 pomidory
  • 100 g fasolki szparagowej (może być z puszki)
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 cebula
  • 100 g połówek orzecha włoskiego
  • 100 ml oleju
  • 4 łyżki soku z winogron
  • sos Worcestershire
  • cukier
  • 1/8 różowego wina
  • Kamis Sól morska
  • Kamis Pieprz czarny mielony w torebce
  • 100 ml Kamis Ocet winny z białego wina

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokroić w kostkę.
  2. Cebulę i rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki.
  3. Ser pokroić w kostkę.
  4. Winogrona przekroić na pół i usunąć pestki.
  5. Fasolkę oczyścić i gotować przez 5 min. w osolonej wodzie.
  6. Pomidory obrać, usunąć pestki i pokroić na cząstki.
  7. Orzechy razem ze wszystkimi innymi składnikami włożyć do salaterki i wymieszać.
  8. Olej wymieszać z octem, winem i sokiem z winogron.
  9. Doprawić solą, cukrem, pieprzem i sosem Worcestershire.
  10. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godz.

 

Źródło: kamis.pl