Kuchenne rewolucje – Pod Łosiem, Wawrów – Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie wg. Magdy Gessler (źródło:mowimyjak.pl)

Barszcz czerwony na zakwasie wg. Magdy Gessler (źródło:mowimyjak.pl)

W tym odcinku Magdal Gessler odwiedza restaurację „Pod łosiem” w podgorzowskiej miejscowości Wawrów. Na uroczystą kolację przyrządza m.in. barszcz czerwony.

Barszcz czerwony na zakwasie wg. Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • pół selera
  • cały por
  • 2 duże lub 3 małe cebule
  • 4 kwaśne, polskie, winne jabłka
  • 5 łyżek octu
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Przekrój buraki na połówki i wrzuć do garnka. Następnie zalej zimną wodą, tak aby przykryła buraki. Postaw wywar na gazie, wrzuć obranego selera i obrane cebule w całości.

Dodaj do wywaru związane razem liście buraków i pory, tak aby nie rozpadły się podczas gotowania. Gdy wywar sie zagotuje, dodaj octu (ok. 5 łyżek) i gotuj aż buraki zmiękną.

Zakwas należy gotować na małym ogniu aby się gotował, ale nie wrzał. Gdy buraki zmiękną, odstaw zakwas w chłodne miejsce. Wrzuć na wierzch wywaru łupiny z jabłek i ćwiartki jabłek i pozostaw zakwas na noc.

Wyjmij z zakwasu buraki, zetrzyj je na tarce i wrzuć z powrotem. Następnego dnia postaw zakwas na gazie. Pod sam koniec gotowania dodaj pieprz (dodany wcześniej może powodować zgorzknienie) i starte dwa ząbki czosnku.

Przygotuj się na Majówkę i grilla za 49,90 zł

Źródło: http://www.mowimyjak.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Postępuj zgodnie z instrukcjami.