Kurczak na ostro Nigelli

Składniki:

  • 6 piersi z kurczaka (bez skóry i kości)
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 czosnku ząbki, obrane
  • kawałek korzenia świeżego 4cm imbiru, obrany i pokrojony na kawałki
  • 2 łyżki ciemnego cukru muscovado
  • 60 ml ciemnego rumu
  • 60 ml soku z limonki
  • 60 ml sosu sojowego
  • 125ml octu
  • 2 całe świeże czerwone chilli
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki

Pierś z kurczaka naciąć w 3 miejscach na grubość 2-3 cm, dzięki czemu mięso lepiej przesiąknie marynatą. Kurczaka umieścić w podłużnym, głębokim naczyniu.

Pozostałe składniki wrzucić do malaksera / blendera. ( jeśli nie lubimy bardzo ostrych potraw można usunąć z papryczek chilli pestki). Zmiksować na ciemny sos. Następnie wlać  marynatę na rozłożone kawałki kurczaka i pozostawić na 2-4 godziny poza lodówką lub na całą noc w lodówce.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przełożyć kurczaka do żaroodpornej formy i polać marynatą. Piec 60 minut. Od czasu do czasu polewać marynatą zebraną na dnie naczynia.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: kurczak po jamajsku nigella