Składniki:
- 6 piersi z kurczaka (bez skóry i kości)
- 2 łyżeczki ziela angielskiego
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 czosnku ząbki, obrane
- kawałek korzenia świeżego 4cm imbiru, obrany i pokrojony na kawałki
- 2 łyżki ciemnego cukru muscovado
- 60 ml ciemnego rumu
- 60 ml soku z limonki
- 60 ml sosu sojowego
- 125ml octu
- 2 całe świeże czerwone chilli
- 1 cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki
Pierś z kurczaka naciąć w 3 miejscach na grubość 2-3 cm, dzięki czemu mięso lepiej przesiąknie marynatą. Kurczaka umieścić w podłużnym, głębokim naczyniu.
Pozostałe składniki wrzucić do malaksera / blendera. ( jeśli nie lubimy bardzo ostrych potraw można usunąć z papryczek chilli pestki). Zmiksować na ciemny sos. Następnie wlać marynatę na rozłożone kawałki kurczaka i pozostawić na 2-4 godziny poza lodówką lub na całą noc w lodówce.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Przełożyć kurczaka do żaroodpornej formy i polać marynatą. Piec 60 minut. Od czasu do czasu polewać marynatą zebraną na dnie naczynia.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: kurczak po jamajsku nigella