Grilluj świat z Pascalem – Szaszłyki z kurczaka z przyprawami

Szaszłyki z kurczaka (źródło: smakujswiat.tvn.pl)

Szaszłyki z kurczaka (źródło: smakujswiat.tvn.pl)

Całkowity czas przygotowania 35 minut

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka – pokrojonej w paseczki
  • 4 goździki – utarte na proszek
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego w proszku
  • 1,5 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka kminku w proszku
  • 2 łyżki papryki w proszku (łagodnej lub ostrej według uznania)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
  • 1 limonka

Patyczki do szaszłyków – namoczone i przekrojone na pół

Przygotowanie:

  1. Do moździerza lub miksera wrzuć przyprawy i sól.  Utrzyj (zmiksuj)  je na drobny proszek .
  2. Pokrojonego w cienkie plasterki kurczaka, nabij na patyczki w delikatny „warkocz” (możesz zrobić także tradycyjny szaszłyk z małych kawałków mięsa).
  3. Do oddzielnej miski wsyp 4 płaskie łyżki marynaty, a następnie dolej oliwę.
  4. Obtocz szaszłyki w marynacie i odstaw na 15-20 minut (jeśli używasz innego mięsa, np. wołowiny lub dziczyzny, trzeba je marynować przez 45-60 minut).
  5. Gdy marynata jest gotowa, grilluj szaszłyki po 2 min z każdej strony.
  6. Po upływie 4 minut zdejmij szaszłyki z grilla i pokrop sokiem z limonki.
  7. Podawaj z ryżem lub chlebem.

RADA:
Przed grillowaniem namocz w wodzie patyczki do szaszłyków, w ten sposób patyczki nie będą się przypalać.

Źródło: smakujswiat.tvn.pl