Całkowity czas przygotowania 35 minut
Składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka – pokrojonej w paseczki
- 4 goździki – utarte na proszek
- szczypta kardamonu
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego w proszku
- 1,5 łyżeczki cynamonu w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka kminku w proszku
- 2 łyżki papryki w proszku (łagodnej lub ostrej według uznania)
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
- 1 limonka
Patyczki do szaszłyków – namoczone i przekrojone na pół
Przygotowanie:
- Do moździerza lub miksera wrzuć przyprawy i sól. Utrzyj (zmiksuj) je na drobny proszek .
- Pokrojonego w cienkie plasterki kurczaka, nabij na patyczki w delikatny „warkocz” (możesz zrobić także tradycyjny szaszłyk z małych kawałków mięsa).
- Do oddzielnej miski wsyp 4 płaskie łyżki marynaty, a następnie dolej oliwę.
- Obtocz szaszłyki w marynacie i odstaw na 15-20 minut (jeśli używasz innego mięsa, np. wołowiny lub dziczyzny, trzeba je marynować przez 45-60 minut).
- Gdy marynata jest gotowa, grilluj szaszłyki po 2 min z każdej strony.
- Po upływie 4 minut zdejmij szaszłyki z grilla i pokrop sokiem z limonki.
- Podawaj z ryżem lub chlebem.
RADA:
Przed grillowaniem namocz w wodzie patyczki do szaszłyków, w ten sposób patyczki nie będą się przypalać.
Źródło: smakujswiat.tvn.pl