Grilluj świat z Pascalem – Krewetki z grilla a la Halong Bay

Krewetki z grilla a la Halong Bay (źródło: smakujswiat.tvn.pl)

Krewetki z grilla a la Halong Bay (źródło: smakujswiat.tvn.pl)

Dla 2 osób

Czas przygotowania 10 minut

Czas pieczenia 6 minut

Składniki:

  • 8 dużych krewetek – oczyszczonych z jelit
  • Pięć plasterków z grubego korzenia imbiru – drobno posiekanych
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 1 bardzo drobno posiekana szalotka
  • Pół pęczka mięty
  • Pół pęczka  kolendry
  • 2 łyżki sosu rybnego ngoc mam
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • Pół łyżeczki curry

Przygotowanie:

  1. Marynata: W miseczce wymieszaj imbir, czosnek i szalotkę tak, żeby całość miała konsystencję papki. Możesz wykorzystać do tego moździerz lub mikser.
  2. Dodaj posiekaną miętę i kolendrę.
  3. Dolej dwie łyżki sosu rybnego ngoc mam, 2 łyżki sosu sojowego oraz 2 łyżki oleju, a następnie wsyp pół łyżeczki curry. Całość zamieszaj.
  4. Grillowane krewetki: Oczyszczone krewetki dodaj do marynaty, lekko zamieszaj i odstaw na 5 minut.
  5. Rozgrzej grill. Marynowane krewetki opiekaj po 3 minuty z każdej strony.
  6. Na koniec polej krewetki pozostałą częścią marynaty.

 

Źródło: smakujswiat.tvn.pl