Słownik kulinarny: Deglasowanie, Deglacer

Deglasowanie (źródło: Flickr/johnnystiletto)

Deglasowanie (źródło: Flickr/johnnystiletto)

Deglasowanie lub deglacer to rozpuszczenie w płynie (zazwyczaj winie, wywarze, wodzie, occie winnym) skarmelizowanych soków, które przywarły do dna naczynia w czasie smażenia lub pieczenia.

Jako przykład może posłużyć smażenie kurczaka. Po usmażeniu kurczaka na oliwie lub maśle ściągamy mięso z patelni, odlewamy olej. Na dnie patelni pozostaje odrobina przypalenizny, gęstego soku lub skorupki, która ma bardzo dużo smaku. Wystarczy dolać trochę wina lub wody, wymieszać i zagotować. Z powstałego wywaru można otrzymać bardzo bogaty w smak sos.

Podobnie powstają sosy pieczeniowe po smażeniu mięsa (pieczeniowego, żeberek itp.).

Zobacz jak Pascal Brodnicki wyjaśnia czym jest deglasowanie.

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: deglaze sos