Słownik kulinarny: Kąpiel wodna, bain-marie, bemar

Kąpiel wodna to podgrzewanie lub rozpuszczanie składników bez bezpośredniego kontaktu źródła ciepła z rozpuszczaną lub podgrzewaną substancją. Kąpiel wodną stosuje się aby zapobiec przypaleniu, zagotowaniu lub zwarzeniu (ścięcia się) potrawy lub składnika. Kąpiel wodną można wykonać przez włożenie miski (lub mniejszego garnka) ze składnikami do garnka z gotującą się wodą.

Kąpiel wodną stosuje się również w restauracjach celem utrzymania odpowiednio wysokiej temperatury potrawy (uniknięcia jej wystygnięcia przez dłuższy okres czasu). Takie podgrzewacze noszą nazwę bemarów (od francuskiego bain-marie).

Bemar do kąpieli wodnej

Bemar do kąpieli wodnej

Przykłady zastosowań kąpieli wodnej:

  • ubijanie na parze białek i żółtek z jajek do masy lub sosu – zapobiega zwarzeniu się jajek
  • rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej – zapobiega przypaleniu i zwarzeniu się tłuszczu

 

Bain marie pochodzi z języka francuskiego oznaczającego dosłownie „kąpiel Marii”. Termin pochodzi od imienia Marii prorokini, której przypisywano autorstwo rozprawy alchemicznej.

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: bemarowe danie z kurczaka,dania bemarowe,dania do bemarów na śniadanie,przepisy na dania z bemara,ubijanie w kąpieli wodnej#spf=1,zoltka bain marie film