Słownik kulinarny: Zest

Zest - skórka z cytryny(źródło: sxc.hu)

Zest – skórka z cytryny(źródło: sxc.hu)

Tym określeniem nazywa się skórki owoców cytrusowych, takich jak cytryna, limonka, pomarańcza. Z uwagi na ich aromat, wykorzystywane są w wielu daniach:

  •  do ciast lub deserów nadając aromat i kolor (są świetnym zamiennikiem sztucznych aromatów cytrynowych)
  • do dań obiadowych

Najlepiej skórkę zetrzeć na specjalnym narzędziem (tzw. zester), który potnie skórkę na wąziutkie, długie paski lub przy pomocy specjalnej tarki. Pamiętaj, aby zetrzeć tylko zewnętrzną, kolorową warstwę skórki, pozostawiając gorzką białą część zwaną albedo.

 

Tarka do skórki cytrynowej-zestu (źródło: nerdynutritionist.typepad.com)

Tarka do skórki cytrynowej-zestu (źródło: nerdynutritionist.typepad.com)

 

Zester (źródło: ladlenspoon.com)

Zester (źródło: ladlenspoon.com)

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: zest cytrynowy,tarka do cytrusów,zest pomarańcza,zest pomarańczy,zesty z limonki