Składniki:
- 2 opakowania serka Almette z gruszką i jabłkiem
- 250 ml śmietany (30% lub 36%)
- 6 łyżek włoskiego wina półsłodkiego Marsala
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 laska wanilii
- kilka biszkoptów do tiramisu
- przyprawa do dań słodkich (przyprawa na bazie kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty) lub 1 opakowanie gorzkiego kakao
- doniczka mięty ogrodowej
Sposób przygotowania:
- Biszkopty kroimy na pól i nasączamy je winem. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wybieramy z niej miąższ.
- Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy do niej wanilię i serek Almette. Wszystko dokładnie mieszamy.
- W szklance układamy warstwę nasączonych biszkoptów, a następnie, przy użyciu rękawa cukierniczego, warstwę kremu.
- Czynność powtarzamy jeszcze raz tak, aby powstały dwie warstwy biszkoptu i masy.
- Gotowy deser posypujemy mieszanką przypraw do słodkich dań lub posypujemy kakao i dekorujemy listkiem mięty.
Źródło: almette.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: krem z serka almette