Krem Almette a’la tiramisu

Krem Almette a'la tiramisu (źródło almette.pl)

Krem Almette a’la tiramisu (źródło almette.pl)

Składniki:

  • 2 opakowania serka Almette z gruszką i jabłkiem
  • 250 ml śmietany (30% lub 36%)
  • 6 łyżek włoskiego wina półsłodkiego Marsala
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • kilka biszkoptów do tiramisu
  • przyprawa do dań słodkich (przyprawa na bazie kardamonu, skórki cytrynowej, cynamonu, goździków i mięty) lub 1 opakowanie gorzkiego kakao
  • doniczka mięty ogrodowej

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopty kroimy na pól i nasączamy je winem. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wybieramy z niej miąższ.
  2. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i dodajemy do niej wanilię i serek Almette. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. W szklance układamy warstwę nasączonych biszkoptów, a następnie, przy użyciu rękawa cukierniczego, warstwę kremu.
  4. Czynność powtarzamy jeszcze raz tak, aby powstały dwie warstwy biszkoptu i masy.
  5. Gotowy deser posypujemy mieszanką przypraw do słodkich dań lub posypujemy kakao i dekorujemy listkiem mięty.

 

Źródło: almette.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: krem z serka almette