Kuchnia molekularna: Jak przygotować perełki, jadalne kulki lub kawior z oliwy lub oleju?

Kawior- z agar-agar (źródło: http://molecule-r.com)

Kawior- z agar-agar (źródło: http://molecule-r.com)

Aby przygotować jadalną imitację kawioru, perełki lub jadalne kulki, rozpuść agar-agar w ciepłek wodzie, doprowadź do wrzenia. Napełnij pipetę roztworem i wlej kilka kropli do bardzo zimnego tłuszczu roślinnego (oleju lub oliwy). Kuli będą idealnie okrągłe, jeśli oleju będzie bardzo mało – na tyle, że kropla będzie dotykała dna naczynia.

W zależności od ilości użytej żelatyny, kawior może być miękki lub twardy, łatwo rozpuszczać się w ustach lub nie. Należy użyć jak najmniejszej ilości agaru dla najlepszego efektu – 2 g agaru pozwalają wyżelować ok. 170 ml (pół szklanki) płynu.

Podobnego zabiegu można dokonać z innymi płynami, kolorami, aby uzyskać jadalne kulki o różnych kolorach i smakach. Czasem takiego zabiegu używa się przy ozdabianiu tortów elementami z dodatkiem agaru.

Źródło: molecule-r.com

Użytkownicy trafili tutaj szukając: molwkulaene perelki,agar agar kawior,agar kuchnia molekularna,kawior z agaru,kawior z oliwy,kuchnia molekularna agar,slodki kawior z zelatyny