Pudding z pomarańczami i pieczonym rabarbarem od Nigelli

Składniki:

  • 750 g rabarbaru
  • 75 g miękkiego brązowego cukru
  • 75 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • sok i starta skórka z jednej cytryny
  • starta skóka z 2 pomarańczy
  • 5 jajek
  • 50 g mąki
  • 300 ml mleka

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i grubo posiekaj rabarbar.
  2. Wyłóż rabarbar w naczyniu żaroodpornym, posyp go z wierzchu brązowym cukrem i piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 minut lub do czasu, aż zmięknie. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Ucieraj masło dodając od czasu do czasu cukier puder. Ucieraj aż masło zblednie i będzie puszyste. Dodaj startą zkórkę z cytryny i pomarańczy oraz sok z cytryny i wymieszaj.
  4. Dodawaj do masła po jednym żółtku, cały czas ucierając. Nie przejmuj się, jeśli masa ci się zetnie – nie wpłynie to na efekt końcowy. Dodaj przesianą mąkę, wymieszaj, dodaj mleko i ponownie wymieszaj.
  5. Ubij białka jajek na sztywną pianę. Dodaj do masy maślanej i wymieszaj delikatnie łyżką.
  6. Wlej masę na wierzch upieczonego rabarbaru. Napełnij formę do pieczenia do połowy gorącą wodą i włóż do piekarnika. Do formy z wodą włóż naczynie żaroodporne.
  7. Piecz ciasto ok. 40-45 minut aż pudding zbrązowieje lub będzie twardy przy nacisku palcem.

 

Źródło: nigella.com