Kuchnia molekularna: Ravioli z malin

Ravioli z malin (źródło: molecule-r.com)

Ravioli z malin (źródło: molecule-r.com)

Składniki:

  • 2 saszetki (4 g) alginianu sodu (sodium alginate)
  • pół łyżeczki (2,5 ml) mleczanu wapnia (calcium lactate)
  • 2 szklanki wody
  • 1 i 3/4 szklanki malin
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj alginianową kąpiel: rozpuść alginian sodu w wodzie przy pomocy blendera lub miksera. Włóż do zamrażalnika na 15 minut.
  2. Zmiksuj maliny z cukrem i mleczanem wapnia w blenderze.
  3. Używając łyżki z miarką delikatnie wyłóż odrobinę musu malinowego do kąpieli alginianowej i pozostaw na 3 minuty. Aby równomiernie wyżelować puree malinowe, możesz delikatnie obrócić mus malinowy podczas kąpieli. Im dłużej będziesz przechowywać mus w kąpieli, tym powłoka żelowa będzie cieńsza, stąd nie trzymaj musu zbyt długo w kąpieli. Uważaj, aby
  4. Wyjmij utworzone ravioli delikatnie łyżką cedzakową i przelej zimną wodą.

W powyższym przepisie wykorzystano proces sferyfikacji czyli tworzenia kulek ze składników spożywczych przy pomocy kąpieli w odpowiednim roztworze chemicznym.

Źródło: molecule-r.com

Użytkownicy trafili tutaj szukając: sferyfikacja odwrócona przepis