Przepisy kuchni świata

Słownik kulinarny: Kuchnia molekularna

Myślę, że smutną refleksją naszej cywylizacji jest fakt, że potrafimy zmierzyć temperaturę atmosfery na planecie Wenus, ale nie wiemy co się dzieje wewnątrz naszego sufletu.
Nicholas Kurti
(współtwórca pojęcia kuchni molekularnej)

Kuchnia molekularna (źródło: culturewav.es)

Kuchnia molekularna – to rodzaj kuchni, w której wykorzystuje się wiedzę naukową, głównie z dziedziny chemii i fizyki, do przygotowywania nietypowych potraw w nietypowy sposób. Dzięki zastosowaniu odpowiednik technik gotowania i minimalnej ilości składników, przygotowane potrawy charakteryzują „czystym” i wyraźnym smakiem.

Pionierem kuchni molekularnej (jeszcze wtedy nienazwanej) był Sir Benjamin Thompson. Samą nazwę wymyślili w 1988 roku węgierski fizyk Nicholas Kurti i francuski chemik Herve This.

Część z naukowców i kucharzy nie uznaje określenia „kuchnia molekularna” – proponują określenia kuchnia eksperymentalna, gastronomia molekularna, fizyka kulinarna, nowoczesna kuchnia, kuchnia modernistyczna, nowa kuchnia, nauka kuchenna.

W kuchni molekularnej wykorzystuje się następujące techniki i procesy fizyko-chemiczne:

Z uwagi na stosowane w kuchni molekularnej narzędzia, techniki i związki chemiczne, które mogą okazać się niebezpieczne dla zdrowia lub życia, stąd zalecana jest ostrożność podczas przygotowywania potraw.

Przykładowe potrawy kuchni molekularnej:

Aby móc zacząć zajmować się kuchnią molekularną, musimy uzbroić się w odpowiednie narzędzia, składniki i wiedzę o technikach stosowanych w gastronomii eksperymentalnej.

Kuchnia molekularna (źródło: sheknows.com)

Niezbędnik kuchni molekularnej:

Tematy, problemy, mity kulinarne i eksperymenty, którymi zajmują się kucharze kuchni molekularnej:

Źródła: [1], [2]

Użytkownicy trafili tutaj szukając: sferyfikacja alkoholi