Słownik kulinarny: Guawa, gruszla

Guawa, gruszla (źródło: medic-herbal.blogspot.com)

Guawa, gruszla (źródło: medic-herbal.blogspot.com)

Guawa lub gruszla (inne nazwy to: guyava, guajawa, gujawa, goiaba, gwajawa, gojawa, psydia) to ponad 100 różnych 100 gatunków tropikalnych drzew owocowych z Karaibów Ameryki Środkowej i Południowej. Guawa posiada okrągłe lub gruszkowate jadalne owoce otoczone cienką skórką o jasnozielonej, żółtej, czerwonej lub różowej skórce w zależności od odmiany. Miąższ owocu jasny lub czerwonawy o charakterystycznym silnym zapachu.

Zastosowanie guawy:

  • owoce spożywa się surowo
  • owoce używa się do przygotowania galaretek, dżemów, słodyczy, deserów
  • do przyrządzania herbaty (liście i owoce)
  • liście mają lecznice działanie przeciwbakteryjne i przeciwbiegunkowe
  • liście i kora używane są w medycynie ludowej jako środek na czerwonkę.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: guawa przepisy