Pomidory faszerowane z puree pachnącym czosnkiem i z oliwkami
Czas przygotowania: 20-25 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Składniki:
- 8 okrągłych, mięsistych pomidorów (średnica 10-12 cm)
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany
- 1 cebula, pokrojona w bardzo drobną kosteczkę
- Sól
- Pieprz
- 2 kulki mozzarelli, pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- Oliwa z oliwek (do natłuszczenia naczynia żaroodpornego)
Sos:
- Miąższ wydrążony z 8 pomidorów
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
- Pieprz
Puree:
- 2 ząbki czosnku
- 700 g ziemniaków
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 50 g oliwek zielonych, pokrojonych na ćwiartki
- 100 g śmietany 30%
Sposób przygotowania:
- Przygotuj naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
- POMIDORY: Odcinamy małą część dolnej części pomidorów. Górę pomidorów odcinamy i odkładamy. Za pomocą małego noża oddzielamy miąższ, a następnie łyżeczką wyciągamy go z pomidorów do miseczki. Odcięte dolne części wkładamy do środka pomidora. Każdy pomidor w środku doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory obracamy, żeby usunąć z nich resztki soku.
- FARSZ: Do miski wrzucamy mięso mielone, pokrojoną w kosteczkę cebulę i jeden, bardzo drobno posiekany, ząbek czosnku. Dodajemy mozzarellę pokrojoną w kosteczkę, ½ pęczka posiekanej natki pietruszki oraz ostrą paprykę. Farsz wyrabiamy. Doprawiamy pieprzem i solą. Pomidory faszerujemy mięsem, przykrywamy odciętymi czapeczkami, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą z oliwek (dno naczynia żaroodpornego również), doprawiamy solą, pieprzem, wkładamy do piekarnika na 50 minut.
- SOS: Wydrążony miąższ z pomidorów miksujemy, gotujemy, dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy całość i stawiamy na mocnym ogniu. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut. Zredukowany sos pomidorowy ponownie miksujemy, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.
- PURÉE: Gotujemy 700 g obranych i pokrojonych na mniejsze części ziemniaków. Do czystego garnka wlewamy olej rzepakowy, na zimny tłuszcz wrzucamy drobno posiekane 2 ząbki czosnku, ugotowane ziemniaki i 100 g śmietany. Całość miksujemy za pomocą blendera. Oliwki kroimy na ćwiartki. ¾ pokrojonych oliwek dodajemy do purée. Sos wykładamy na talerz, na sosie układamy pomidory. Purée wykładamy na talerz. Dekorujemy oliwkami i natką pietruszki.
Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Składniki:
- 3 bakłażany, umyte, pokrojone wzdłuż w plastry o szerokości 1 cm
- 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
- 2 puszki pomidorów pelati
- ok. 50-70 ml oliwy z oliwek
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego
- 10 g cynamonu
- 10 g oregano
- 60 g masła
- 100 g sera grana padano, startego na tarce o drobnych oczkach
- 2 żółtka
- 1 kulka mozzarelli, pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
- Przygotuj patelnię grillową i naczynie żaroodporne. Pokrojone w plastry bakłażany skrapiamy oliwą z oliwek, następnie obsmażamy z obu stron na patelni grillowej. Odstawiamy.
- FARSZ: Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy 5 g oregano, niewielką ilość przygotowanego cynamonu, część startego sera grana padano, pokrojoną w kostkę mozzarellę, sól, pieprz i część pokrojonej w kostkę cebuli. Całość mieszamy. Dodajemy 2 żółtka, ponownie mieszamy.
- SOS: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 30 ml), dodajemy resztę pokrojonej w kostkę cebuli, 1 łyżeczkę oregano, ½ łyżeczki cynamonu oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Całość smażymy, zalewamy pomidorami pelati, dodajemy czerwone wino wytrawne. Gotujemy około 5-10 minut. Do sosu następnie dodajemy masło. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru.
- Farsz mięsny zwijamy w plastry ugrillowanego wcześniej bakłażana.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy niewielką ilość sosu pomidorowego, na warstwie sosu układamy roladki z bakłażana. Zalewamy kolejną porcją sosu, posypujemy startym serem grana padano.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170-180°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut.
Źródło: kuchnialidla.pl