Pascal kontra Okrasa – Pomidory faszerowane z puree pachnącym czosnkiem i z oliwkami, Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella (tydzień XL)

Pomidory faszerowane z puree pachnącym czosnkiem i z oliwkami

Czas przygotowania: 20-25 minut

Czas pieczenia: 50 minut
Pomidory faszerowane z puree pachnącym czosnkiem i z oliwkami (źródło: kuchnialidla.pl)

Pomidory faszerowane z puree pachnącym czosnkiem i z oliwkami (źródło: kuchnialidla.pl)

Składniki:

  • 8 okrągłych, mięsistych pomidorów (średnica 10-12 cm)
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku, bardzo drobno posiekany
  • 1 cebula, pokrojona w bardzo drobną kosteczkę
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 kulki mozzarelli, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • Oliwa z oliwek (do natłuszczenia naczynia żaroodpornego)
Sos: 
  • Miąższ wydrążony z 8 pomidorów
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
Puree:
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 g ziemniaków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 50 g oliwek zielonych, pokrojonych na ćwiartki
  • 100 g śmietany 30%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
  2. POMIDORY: Odcinamy małą część dolnej części pomidorów. Górę pomidorów odcinamy i odkładamy. Za pomocą małego noża oddzielamy miąższ, a następnie łyżeczką wyciągamy go z pomidorów do miseczki. Odcięte dolne części wkładamy do środka pomidora. Każdy pomidor w środku doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory obracamy, żeby usunąć z nich resztki soku.
  3. FARSZ: Do miski wrzucamy mięso mielone, pokrojoną w kosteczkę cebulę i jeden, bardzo drobno posiekany, ząbek czosnku. Dodajemy mozzarellę pokrojoną w kosteczkę, ½ pęczka posiekanej natki pietruszki oraz ostrą paprykę. Farsz wyrabiamy. Doprawiamy pieprzem i solą. Pomidory faszerujemy  mięsem, przykrywamy odciętymi czapeczkami, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą z oliwek (dno naczynia żaroodpornego również), doprawiamy solą, pieprzem, wkładamy do piekarnika  na 50 minut.
  4. SOS: Wydrążony miąższ z pomidorów miksujemy, gotujemy, dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy całość i stawiamy na mocnym ogniu. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut. Zredukowany sos pomidorowy ponownie miksujemy, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.
  5. PURÉE: Gotujemy 700 g obranych i pokrojonych na mniejsze części ziemniaków. Do czystego  garnka wlewamy olej rzepakowy, na zimny tłuszcz wrzucamy drobno posiekane 2 ząbki czosnku, ugotowane ziemniaki i 100 g śmietany. Całość miksujemy za pomocą blendera. Oliwki kroimy na ćwiartki. ¾ pokrojonych oliwek dodajemy do purée. Sos wykładamy na talerz, na sosie układamy pomidory. Purée wykładamy na talerz. Dekorujemy oliwkami i natką pietruszki.

 

Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella

Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella (źródło: kuchnialidla.pl)

Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Składniki:

  • 3 bakłażany, umyte, pokrojone wzdłuż w plastry o szerokości 1 cm
  • 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • ok. 50-70 ml oliwy z oliwek
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 10 g cynamonu
  • 10 g oregano
  • 60 g masła
  • 100 g sera grana padano, startego na tarce o drobnych oczkach
  • 2 żółtka
  • 1 kulka mozzarelli, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
  1. Przygotuj patelnię grillową i naczynie żaroodporne. Pokrojone w plastry bakłażany skrapiamy oliwą z oliwek, następnie obsmażamy z obu stron na patelni grillowej. Odstawiamy.
  2. FARSZ: Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy 5 g oregano, niewielką ilość przygotowanego cynamonu, część startego sera grana padano, pokrojoną w kostkę mozzarellę, sól, pieprz i część pokrojonej w kostkę cebuli. Całość mieszamy. Dodajemy 2 żółtka, ponownie mieszamy.
  3. SOS: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 30 ml), dodajemy resztę pokrojonej w kostkę cebuli, 1 łyżeczkę oregano, ½ łyżeczki cynamonu oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Całość smażymy, zalewamy pomidorami pelati, dodajemy czerwone wino wytrawne. Gotujemy około 5-10 minut. Do sosu następnie dodajemy masło. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru.
  4. Farsz mięsny zwijamy w plastry ugrillowanego wcześniej bakłażana.
  5. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy niewielką ilość sosu pomidorowego, na warstwie sosu układamy roladki z bakłażana. Zalewamy kolejną porcją sosu, posypujemy startym serem grana padano.
  6. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170-180°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut.

 

Źródło: kuchnialidla.pl