Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 150 ml mleka 3,2%
- 80 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 800 g rabarbaru
- 500 g truskawek
- 100 g płatków migdałowych
Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 180-200 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiewamy przez sito do miski. W środku miski robimy zagłębienie, wlewamy mleko (ciepłe), dodajemy połowę cukru i drożdże. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką, tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała „sucha”. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do momentu wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy roztopione masło, pozostałą część cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jajka. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od miski i rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie, należy ponownie je zagnieść, a następnie rozwałkować na całej powierzchni blaszki (wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką). Rozwałkowane ciasto nakłuwamy widelcem, następnie rozkładamy na nim umyty, pokrojony i osuszony rabarbar oraz truskawki. Całość delikatnie posypujemy cukrem. Na tak przygotowane ciasto sypiemy kruszonkę oraz płatki migdałów, po czym odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze około 190°C przez 20-30 minut bez termoobiegu lub 180-185°C przez 20-30 minut z termoobiegiem.
Kruszonka: Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy, rozcierając palcami na drobne kawałeczki.
Źródło: kuchnialidla.pl