Obłędne wypieki – Ciasto marchewkowe, Klasyczna szarlotka, Makaroniki czekoladowo-pistacjowe (odc. 6, sezon 2)

W tym odcinku Eric Lanlard piecze Ciasto marchewkowe, Klasyczna szarlotka, Makaroniki czekoladowo-pistacjowe.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe (źródło: bakingmad.com)

Ciasto marchewkowe (źródło: bakingmad.com)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 40 minut

Ilość porcji: dla 12 osób

Trudność: łatwe

Składniki:

  • 250 ml mieszaniny oleju słonecznikowego i oliwy z oliwek
  • 225 g jasnego cukru Muscovado
  • 3 dużej jajka
  • 225 g samorosnącej mąki lub mąki z odrobiną proszku do pieczenia
  • 250 g grubo startej marchewki
  • 25 g nierafinowanego cukru pudru
  • 250 g serka Mascarpone
  • orzechy włoskie do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem). Nasmaruj formę do pieczenia tłuszczem i przykryj papierem do pieczenia.
  2. Ubijaj olej z cukrem, następnie cały czas ubijając dodawaj po jednym jajku. Dodaj delikatnie mąkę i marchewkę i wymieszaj. Wyłóż ciasto do formy.
  3. Piecz przez 40 minut na złoto-brązowy kolor lub do czasu gdy patyczek wetknięty i wyjęty z ciasta będzie suchy. Wyjmij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia.
  4. Wymieszaj mascarpone z cukrem pidrem. Przekrój ciasto na części, posmaruj dolny placek serkiem mascarpone, połóż na wierzchu drugie ciasto i posmaruj wierzch pozostałym serem. Ozdób kawałkami orzechów na wierzchu.

 

Klasyczna szarlotka

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Ilość porcji: dla 6 osób

Trudność: łatwe

Klasyczna szarlotka (źródło: bakingmad.com)

Klasyczna szarlotka (źródło: bakingmad.com)

Składniki:

  • 350 g kruchego ciasta
  • 230 g mąki
  • 100 g zimnego niesolonego masła, pokrojonego na małe kawałki
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Składniki:

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 250 g ciemnego cukru Muscovado
  • 8 jabłek odminay Granny Smiths, obranych i pokrojonych w kostkę
  • skórka i sok z 2 cytryn
  • 50 g niesolonego masła
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem).
  2. Do miski wsyp mąkę, cukier puder i masło i ugniataj ciasto aż powstaną małe okruszki.
  3. W drugiej misce wymieszaj żółtka z cukrem. Zrób dołek w mące w misce i wlej żółtka z cukrem. Wygnieć całość na gładkie, miękkie ciasto. Zawiń gotowe ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  4. Do miski wlej sok z cytryny, dodaj startą skórkę z cytryny, jabłka pokrojone w kostkę, cukier, mąkę kukurydzianą i cynamon i dobrze wymieszaj. Dodaj rum i wymieszaj.
  5. Rozwałkuj ciasto, pokrój na paski i rozłóż na bokach formy do pieczenia. Następnie wytnij ciasto na kształt formu i wyłóż go na dnie.
  6. Ubij lekko jajka i pędzelkiem nasmaruj wierzch ciasta. Łyżką nałóż masę jabłkową i łyżką ponakładaj gdzieniegdzie trochę masła. Pozostałą część ciasta wykrój na kształt wierzchu ciasta i połóż go na masie z jabłek. Zagnieć brzeg ciasta z wierzchem i posmaruj wierzch jajkiem.
  7. Na  środku ciasta zrób mały otwór i włóż w niego zwinięty w rulon papier do pieczenia tworząc swego rodzaju komin.
  8. Piecz przez 30-35 minut aż ciasto będzie złoto-brązowe. Przed podaniem potrzep wierzch ciasta cynamonem i zdejmij komin z papieru do pieczenia.

 

Makaroniki czekoladowo-pistacjowe

Makaroniki czekoladowo-pistacjowe (źródło: bakingmad.com)

Makaroniki czekoladowo-pistacjowe (źródło: bakingmad.com)

Czas przygotowania: 35 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Ilość porcji: 12 sztuk

Trudność: średnia

Składniki:

  • 140 g drobno zmielonych migdałów
  • 275 g cukru pudru
  • 25 g kakako w proszku
  • 4 białka
  • 2 ekstrakty z bergamotki
  • 1 szczypta drobnego cukru

Dodatkowe składniki:

  • 150 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 350 g niesolonego masła
  • 150 g rozpuszczonej białej czekolady
  • 6 łyżeczek mielonych pistacji
  • 2 koszyczki malin
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni (130 stopni z termoobiegiem). Wyłóz 2 formy papierem do pieczenia.
  2. Przesiej migdały, kakao i cukier puder przez sitko i wymieszaj je razem. Jeśli migdały są zbyt grubo zmielone, musisz zmielić je ponownie blenderem.
  3. W misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli i cukrem pudrem, dodaj do masy z migdałów. Przełóż masę rękawa cukierniczego i wyciśnij masę na papier do pieczenia w formie kółek o średnicy ok. 6 cm. Pozostaw na  10 minut przed włożeniem do piekarnika. Piecz przez 12-15 minut aż skórka będzie twarda, ale środek jeszcze miękki.
  4. Krem: wlej do garnuszka wodę i wsyp cukier. Powoli podgrzewaj i mieszaj aż cukier się rozpuści. W międzyczasie ubij żółtka na kremową konsystencję. Zagotuj syrop a następnie powoli wlewaj go do masy z żółtek cały czas mieszając.
  5. Rozpuść 150 g białej czekolady w misce. Dodaj miękkie masło i mielone orzechy pistacjowe i wymieszaj.
  6. Połóż jedno ciasteczko na talerzu do góry nogami. Wyciśnij rękawem cukierniczym krem czekoladowo-pistacjowy. Przystrój świeżymi malinami a następnie połóż na wierzchu drugie ciasteczko.

 

Oryginalne nazwy przepisów: Eric Lanlard’s Apple Pie, Chocolate & Earl Grey Macaroons, Carrot Cake,