W tym odcinku Eric Lanlard piecze Ciasto marchewkowe, Klasyczna szarlotka, Makaroniki czekoladowo-pistacjowe.
Ciasto marchewkowe
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: dla 12 osób
Trudność: łatwe
Składniki:
- 250 ml mieszaniny oleju słonecznikowego i oliwy z oliwek
- 225 g jasnego cukru Muscovado
- 3 dużej jajka
- 225 g samorosnącej mąki lub mąki z odrobiną proszku do pieczenia
- 250 g grubo startej marchewki
- 25 g nierafinowanego cukru pudru
- 250 g serka Mascarpone
- orzechy włoskie do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem). Nasmaruj formę do pieczenia tłuszczem i przykryj papierem do pieczenia.
- Ubijaj olej z cukrem, następnie cały czas ubijając dodawaj po jednym jajku. Dodaj delikatnie mąkę i marchewkę i wymieszaj. Wyłóż ciasto do formy.
- Piecz przez 40 minut na złoto-brązowy kolor lub do czasu gdy patyczek wetknięty i wyjęty z ciasta będzie suchy. Wyjmij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia.
- Wymieszaj mascarpone z cukrem pidrem. Przekrój ciasto na części, posmaruj dolny placek serkiem mascarpone, połóż na wierzchu drugie ciasto i posmaruj wierzch pozostałym serem. Ozdób kawałkami orzechów na wierzchu.
Klasyczna szarlotka
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: dla 6 osób
Trudność: łatwe
Składniki:
- 350 g kruchego ciasta
- 230 g mąki
- 100 g zimnego niesolonego masła, pokrojonego na małe kawałki
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Składniki:
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 250 g ciemnego cukru Muscovado
- 8 jabłek odminay Granny Smiths, obranych i pokrojonych w kostkę
- skórka i sok z 2 cytryn
- 50 g niesolonego masła
- 2 łyżki ciemnego rumu
- 1 jajko
- 1 żółtko
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem).
- Do miski wsyp mąkę, cukier puder i masło i ugniataj ciasto aż powstaną małe okruszki.
- W drugiej misce wymieszaj żółtka z cukrem. Zrób dołek w mące w misce i wlej żółtka z cukrem. Wygnieć całość na gładkie, miękkie ciasto. Zawiń gotowe ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Do miski wlej sok z cytryny, dodaj startą skórkę z cytryny, jabłka pokrojone w kostkę, cukier, mąkę kukurydzianą i cynamon i dobrze wymieszaj. Dodaj rum i wymieszaj.
- Rozwałkuj ciasto, pokrój na paski i rozłóż na bokach formy do pieczenia. Następnie wytnij ciasto na kształt formu i wyłóż go na dnie.
- Ubij lekko jajka i pędzelkiem nasmaruj wierzch ciasta. Łyżką nałóż masę jabłkową i łyżką ponakładaj gdzieniegdzie trochę masła. Pozostałą część ciasta wykrój na kształt wierzchu ciasta i połóż go na masie z jabłek. Zagnieć brzeg ciasta z wierzchem i posmaruj wierzch jajkiem.
- Na środku ciasta zrób mały otwór i włóż w niego zwinięty w rulon papier do pieczenia tworząc swego rodzaju komin.
- Piecz przez 30-35 minut aż ciasto będzie złoto-brązowe. Przed podaniem potrzep wierzch ciasta cynamonem i zdejmij komin z papieru do pieczenia.
Makaroniki czekoladowo-pistacjowe
Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość porcji: 12 sztuk
Trudność: średnia
Składniki:
- 140 g drobno zmielonych migdałów
- 275 g cukru pudru
- 25 g kakako w proszku
- 4 białka
- 2 ekstrakty z bergamotki
- 1 szczypta drobnego cukru
Dodatkowe składniki:
- 150 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 350 g niesolonego masła
- 150 g rozpuszczonej białej czekolady
- 6 łyżeczek mielonych pistacji
- 2 koszyczki malin
- 50 ml wody
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni (130 stopni z termoobiegiem). Wyłóz 2 formy papierem do pieczenia.
- Przesiej migdały, kakao i cukier puder przez sitko i wymieszaj je razem. Jeśli migdały są zbyt grubo zmielone, musisz zmielić je ponownie blenderem.
- W misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli i cukrem pudrem, dodaj do masy z migdałów. Przełóż masę rękawa cukierniczego i wyciśnij masę na papier do pieczenia w formie kółek o średnicy ok. 6 cm. Pozostaw na 10 minut przed włożeniem do piekarnika. Piecz przez 12-15 minut aż skórka będzie twarda, ale środek jeszcze miękki.
- Krem: wlej do garnuszka wodę i wsyp cukier. Powoli podgrzewaj i mieszaj aż cukier się rozpuści. W międzyczasie ubij żółtka na kremową konsystencję. Zagotuj syrop a następnie powoli wlewaj go do masy z żółtek cały czas mieszając.
- Rozpuść 150 g białej czekolady w misce. Dodaj miękkie masło i mielone orzechy pistacjowe i wymieszaj.
- Połóż jedno ciasteczko na talerzu do góry nogami. Wyciśnij rękawem cukierniczym krem czekoladowo-pistacjowy. Przystrój świeżymi malinami a następnie połóż na wierzchu drugie ciasteczko.
Oryginalne nazwy przepisów: Eric Lanlard’s Apple Pie, Chocolate & Earl Grey Macaroons, Carrot Cake,