Pascal kontra Okrasa – Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską, Pikantny kebab z sosem jogurtowym (tydzień XLIII)

Pascal Brodnicki: Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską

Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską (źródło: kuchnialidla.pl)

Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 8-10 minut

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z szynki
  • 2 cebule, posiekane w drobną kostkę
  • ½ pęczka posiekanej kolendry
  • ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka kminku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 jajko
  • 120 g bułki tartej
  • odrobina oleju rzepakowego do natłuszczenia patelni grillowej
Sos:
  • 1 jogurt naturalny
  • 1 cytryna
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz
Surówka:
  • ¼ główki białej kapusty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki kminku
  • 60 ml octu ryżowego
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie słupki
  • 50 g orzeszków ziemnych (75 g przed obraniem)
  • świeżo mielona sól
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj patelnię grillową, naczynie żaroodporne i ręcznik papierowy. Namocz patyczki do szaszłyków w wodzie (mniej więcej 15 minut). Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
  2. Mięso mielone z szynki, 2 posiekane ząbki czosnku, 2 posiekane cebule, 1 łyżkę kminku roztartego w moździerzu, ½ pęczka posiekanej kolendry i ½ pęczka posiekanej natki pietruszki, 1 jajo, 2 łyżki soku z cytryny, 80 g bułki tartej wrzucamy do miski. Mieszamy. Dodajemy pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz, świeżo mieloną sól. Ponownie mieszamy. Dodajemy ok. 40 g bułki tartej. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Mięso nabijamy na patyczki (wychodzi 12 szaszłyków). Za pomocą papierowego ręcznika natłuszczamy patelnię grillową olejem rzepakowym. Na podgrzaną patelnię przekładamy szaszłyki (możemy je grillować również na grillu). Mięso chwilę smażymy z obu stron (aż uzyska złoty kolor), następnie przekładamy szaszłyki do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 6 minut.
  3. Surówka indyjska: Na patelni prażymy 50 g orzechów (pilnujemy, żeby się nie przypaliły). Kminek rozcieramy w moździerzu. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy gorczycę. Gdy gorczyca zacznie pękać, dodajemy kminek i curry, mieszamy całość, dodajemy ocet ryżowy, sok z ½ cytryny, miód. Uprażone orzechy wrzucamy do moździerza i je rozkruszamy. Wyłączamy ogień pod garnkiem z gorczycą, dodajemy sól i pieprz. Posiekaną białą kapustę i marchewkę wrzucamy do miski. Polewamy je winegretem z gorczycą. Całość mieszamy. Odstawiamy na mniej więcej 2 godziny, by kapusta „przegryzła się” z sosem winegret. Na koniec posypujemy surówkę połową pokruszonych orzechów.
  4. Sos: Do jogurtu dodajemy sok z cytryny (do smaku), mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Surówkę przekładamy na talerz. Szaszłyki wyciągamy z piekarnika i układamy na surówce. Sos przelewamy do miseczki i dekorujemy pietruszką. Całość dekorujemy orzeszkami.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Wieprzowe-szaszlyki-z-surowka-indyjska

Karol Okrasa: Pikantny kebab z sosem jogurtowym

Pikantny kebab z sosem jogurtowym (źródło: kuchnialidla.pl)

Pikantny kebab z sosem jogurtowym (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 200 g ciecierzycy z puszki
  • 4 cebule dymki, pokrojone w drobną kosteczkę
  • 2 małe ostre papryczki, pokrojone w drobną kosteczkę
  • 2 g słodkiej papryki
  • 3 g curry
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 pęczki świeżej kolendry
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 ogórek, obrany i pokrojony na małe kawałki, bez gniazd nasiennych
  • 6 płatów tortilli naturalnej
  • 5 ząbków czosnku
  • ½ główki młodej kapusty
  • 1 limonka
  • sól
  • biały pieprz
  • 3 czerwone cebule, pokrojone w talarki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj patelnię grillową.
  2. MIĘSO: Do mięsa mielonego dodajemy 3 posiekane i roztarte z solą ząbki czosnku, curry, słodką paprykę, ½ świeżej ostrej papryczki, posiekaną kolendrę (½ przygotowanej ilości), pokrojone cebule dymki, posiekaną i roztartą ciecierzycę, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, sól i biały pieprz. Wszystko mieszamy dokładnie na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut.
  3. SOS: Mieszamy przygotowane składniki: 400 g jogurtu greckiego, pozostałą ilość posiekanej świeżej kolendry (zostawiamy kilka gałązek do cebuli), 1 lub 2 drobno posiekane ząbki czosnku, sól, biały pieprz, odrobinę oliwy i pokrojony ogórek. Mieszamy. Doprawiamy sokiem z limonki i pozostałą ilością świeżej ostrej papryczki. Odstawiamy do lodówki na 10 minut.
  4. Deskę do krojenia polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, mięso dzielimy na równe porcje. Na desce formujemy kotlety z mięsa o grubości do 2 cm (w kształcie prostokąta). Uformowane kawałki mięsa smażymy na patelni grillowej z obu stron, aż mięso nabierze ciemnobrązowego koloru.
  5. Czerwoną cebulę pokrojoną w talarki, 1 łyżkę oliwy z oliwek, odrobinę soku z limonki, sól i kilka gałązek kolendry mieszamy razem. Odstawiamy na 10 minut. Poszatkowaną młodą kapustę skrapiamy oliwą z oliwek. Płaty tortilli kroimy na pół. Mięso zdejmujemy z patelni na deskę do krojenia. Podgrzewamy połówki tortilli na patelni grillowej (płaty nie mogą być chrupiące, tylko podgrzane z obu stron).
  6. Cebulę, kapustę, mięso i sos zawijamy w połówki podgrzanych tortilli. Układamy na talerzu. Obok kebabów wylewamy sos, na sos nakładamy czerwoną cebulę.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Pikantny-kebab-z-sosem-jogurtowym

Użytkownicy trafili tutaj szukając: mięso mielone przepisy okrasa,pikantny kebab,potrwy na grila okrasy