Obłędne wypieki – Klasyczny pudding, Tarta jabłkowa (odcinek 7, sezon 2)

W tym odcinku Eric Lanlard piecze Klasyczny pudding i Tartę jabłkową.

Klasyczny pudding

Klasyczny pudding (źródło: bakingmad.com)

Klasyczny pudding (źródło: bakingmad.com)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość porcji: dla 4 osób

Trudność: łatwe

Składniki:

  • 450 ml pełnego mleka
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • odrobina masła do posmarowania foremek
  • 50 g rodzynek sułtańskich, zamoczonych w łyżeczce ameretto
  • 2 łyżeczki jasnego cukru Muscovado Sugar
  • 6 rogalików z czekoladą typu croissant

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni (160 stopni z termoobiegiem). Nasmaruj masłem 4 foremki żaroodporne.
  2. Podgrzej mleko z czekoladą na wolnym ogniu, mieszaj aż czekolada się rozpuści, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia.
  3. W dużej misce wymieszaj jajka z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Dodawaj po trochę czekoladę z mlekiem do jajek, cały czas mieszając.
  4. Przekrój croissanty na ćwiartki i ułóż część z nich na dnie foremek. posyp wierzch połową rodzynek i cukru Muscovado. Następnie wylej masę czekoladową. Pokrój pozostałą część rogalików na mniejsze kawałki i powtykaj do czekolady.
  5. Na wierzch wrzuć resztę rodzynek. Pozostaw formy na 5 minut, aby rogaliki nasiąknęły czekoladą. Piecz pudding przez 25 minut do uzyskania złotej barwy. Możesz dodatkowo wyjąć pudding z piekarnika, posypać wierzch cukrem Muscovado i włożyć z powrotem do piekarnika na chwilę, aż cukier się skarmelizuje.

 

Tarta jabłkowa

Przepis w przygotowaniu.

 

Źródło: bakingmad.com