Kuchnia Lidla – Tiramisu

Przygotuj się na święta za 49,90 zł
Tiramisu (źródło: kuchnialidla.pl)

Tiramisu (źródło: kuchnialidla.pl)

KREM: 

  • 9 żółtek
  • 240 g cukru kryształu
  • 750 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • kakao do dekoracji
  • 1/2 szklanki wody

PONCZ KAWOWY:

  • 250 ml espresso
  • 60 ml amaretto
  • 90 g cukru

WERSJA Z MALINAMI:

KREM MALINOWY:

  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 50 g wody
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g ubitej śmietanki 30%
  • 80 g przetartych malin
  • niewielka ilość podłużnych biszkoptów Savoiardi

PONCZ MALINOWY:

  • pestki pozostałe po przetarciu malin
  • 150 ml wody
  • 100 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. KREM: Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie syrop (po zagotowaniu gotujemy jeszcze syrop przez 1-1,5 minuty). Żółtka ubijamy w mikserze, stopniowo dolewamy syrop powstały z wody i cukru. Żółtka ubijamy na bardzo puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy serek mascarpone. Mieszamy.
  2. PONCZ KAWOWY: Do garnka wlewamy kawę espresso. Dodajemy cukier. Wszystko razem zagotowujemy, aż powstanie intensywnie kawowy syrop. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy amaretto. Mieszamy.
  3. Na dnie naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia (o wymiarach mniej więcej 30 na 20 cm) układamy jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem kawowym. Na biszkoptach układamy warstwę kremu, na kremie kładziemy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem kawowym, na biszkopty ponownie kładziemy warstwę kremu. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
  4. Po wyjęciu z lodówki tiramisu dekorujemy kakao.
  5. Proponujemy również Wam wersję z malinami:
  6. KREM: Żółtka ubijamy z syropem cukrowym (do garnka z wodą dodajemy cukier i gotujemy do uzyskania konsystencji syropu). Ubite żółtka łączymy z wymieszanym serkiem mascarpone, ubitą śmietanką i przetartymi malinami.
  7. PONCZ MALINOWY: Z pestek malin, które zostały po przetarciu, gotujemy poncz malinowy (do pestek dodajemy 150 ml wody i 100 g cukru). Przecedzamy przez sito i odstawiamy do wystygnięcia. W pucharkach lub małym naczyniu układamy na przemian nasączone ponczem biszkopty z kremem malinowym. Krem malinowy jest bardzo delikatny, dlatego lepiej zrobić deser w szklanych naczyniach. Dekorujemy malinami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Postępuj zgodnie z instrukcjami.