Kuchnia Lidla – Fragola

Fragola (źródło: kuchnialidla.pl)

Fragola (źródło: kuchnialidla.pl)

Galaretka z zielonej herbaty:

  • 400 ml naparu z zielonej herbaty:
  • – 300 ml naparu do galaretki
  • – 100 ml naparu do nakropienia biszkoptu
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 30 ml zimnej, przegotowanej wody
  • sok z ½ limonki
Mus truskawkowy:
  • 230 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 200 g śmietanki 30% Pilos UHT, ubitej
  • 125 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • sok z limonki, do smaku
Nakropka:
  • 100 ml naparu z zielonej herbaty
  • 30 g zmiksowanych truskawek
  • 30 g cukru pudru
  • Sok z ½ limonki
Dekoracja:
  • świeże truskawki
  • biszkopty słodkie Savoiardi
  • patyczki Basini
  • plastry limonki

Sposób przygotowania:

  1. Galaretka z zielonej herbaty: Żelatynę namaczamy w wodzie. Do 300 ml gorącego naparu z zielonej herbaty (300ml) dodajemy sok z limonki, cukier oraz namoczoną w wodzie żelatynę. Dokładnie mieszamy i wystudzamy.
  2. Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy (30 g zmiksowanych truskawek odkładamy do nakropki). Serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem i ubitą śmietanką. Następnie dodajemy zmiksowane truskawki, jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy również sok z limonki do smaku.
  3. Nakropka: Wszystko razem zagotować i wystudzić (można dodać odrobinę wódki).
  4. Dekoracja: Na dno pucharka lub kieliszka wsypujemy około 50 g świeżych, pokrojonych truskawek. Zalewamy je wystudzoną galaretką z zielonej herbaty i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Na stężoną galaretkę z truskawkami wykładamy trochę musu truskawkowego (możemy użyć również rękawa cukierniczego). Na mus kładziemy nasączony nakropką biszkopt i dalej wykładamy mus. Wstawiamy do lodówki na około 30-45 minut. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami, patyczkami oraz plastrami limonki.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: kuchnialidla pl przepisy,deser fragola,fragola przepis