Makłowicz w podróży – Tunezja, Monastyr (odc. 131)

Robert Makłowicz podróżuje po krajach Maghrebu. W Tunezji odwiedza strefę turystyczną rozciągającą się wokół miasta Monastyr. W VII w. Monastyr został podbity przez wyznawców islamu. Pozostał po nich ribat – obronny klasztor, do którego przylega medyna – arabskie stare miasto. Medyna to wielkie targowisko. Podróżnika z Polski interesuje targ spożywczy. Z zakupionych tam produktów zostanie przygotowane świąteczne danie – jagnięcina w sosie z oliwek. W restauracji Cap Grill odbywa się degustacja dań z surowego mięsa i ryb.

 

Zitounia – jagnięcina w sosie z oliwek

Zitounia - jagnięcina w sosie z oliwek (źródło: tvp.pl)

Zitounia – jagnięcina w sosie z oliwek (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 800 g jagnięciny
  • 100 ml oliwy
  • kilkanaście ziaren kolendry
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka harissy
  • 200 ml wody
  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • garść zielonych oliwek z pestkami
  • 100 ml octu winnego

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną w rondlu oliwę dodać pokrojoną w drobną kostkę jagnięcinę oraz zmielone ziarna kolendry. Całość wymieszać i przesmażyć mięso. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i posiekany czosnek. Dusić kilka minut.
  2. Dodać koncentrat pomidorowy i harissę, wymieszać, podlać wodą i dusić ok. 30 min.
  3. Dodać paprykę w proszku, sól, pieprz. Nakłuć oliwki widelcem, dorzucić do rondla, dusić kolejne 15 min. Na koniec wlać ocet winny, przemieszać, podawać.

 

Źródło: tvp.pl

  • Piotr

    Zobaczyłem odcinek Makłowicz w podróży o Tunezji. Bardzo fajny. Zrobiłem danie, które tam prezentował (Zitounia) zgodnie z przepisem. Masakra! 100 ml octu winnego zabija wszystkie smaki. Szkoda mi tej świeżej pysznej jagnięciny, której użyłem do tego dania. Może starego śmierdzącego barana trzeba dusić 45 minut a potem zalać octem. Zero finezji. Zepsuty wieczór i butelka wspaniałego wina.