Fondue Bourguignonne
Ilość porcji: dla 6 osób
Składniki:
- 700 g wołowiny pokrojonej na 2,5 cm kostkę, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka oliwy extra-virgin
- 3/4 łyżki gruboziarnistej soli
- świeżo zmielony pieprz
- 1 porcja pieczonych warzyw (przepis poniżej)
- sos słodko-ostry (przepis poniżej)
- sos Chimichurri (przepis poniżej)
- sos chrzanowo-musztardowy (przepis poniżej)
- sos cebulowo-figowy (Vidalia) lub sos barbecue
Sposób przygotowania:
Obtocz mięso w oliwie. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, oprósz połowę mięsa połową soli i pieprzu, wrzuć mięso na patelnię. Smaż mięso bez przewracania przez 2 minuty. Obróć mięso i smaż kolejne 2 minuty. Przełóż mięso do miski. Powtórz czynności z drugą połową mięsa. Podawaj mięso z pieczonymi warzywami i zestawem sosów.
Fondue serowe
Ilość porcji: dla 6 osób
Składniki:
- 220 g sera Gruyere (ok. 1 3/4 szklanki), pokrojonego w kostkę 5×5 mm
- 110 g dojrzałego sera Ementaler (ok. 1 szklanki), pokrojonego w kostkę 5×5 mm
- 2 łyżki mąki
- 1/8 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (cayenne)
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 1/3 szklanki średnio treściwego wina, np. Riesling lub Sauvignon Blanc
- 1 łyżka wiśniówki
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- chleb na zakwasie, pokrojony w kostkę 2,5×2,5 cm (ok. 8 szklanek) do podania
- różne warzywa pokrojone na kawałki według uznania (np. pomidorki koktajlowe, marchewka, pietruszka, seler, cebulki, ogórki, pomidory itp.)
Sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę, pieprz kajeński, biały. Obtocz sery w mące. Podgrzewaj wino w naczyniu do fondue aż zacznie bulgotać (ok. 5 minut).
Wsypuj po trochę sera do wina. Wlej wiśniówkę. Gotuj mieszając aż sery się rozpuszczą (ok. 20 minut). Wlej sok z cytryny. Mieszanina powinna być gładka i lekko bulgotać.
Przełóż naczynie do fondue na podstawkę fondue ze świeczką w środku. Podawaj natychmiast z chlebem i kawałkami warzyw.
Koktajl z wiśniówki
Ilość porcji: dla 6 osób
Składniki:
- pół szklanki wiśniówki (cherry brandy)
- pół szklanki białego wina typu Riesling lub Sauvignon Blanc
- 50-100 ml gazowanego napoju o smaku wiśniowym
- 24 suszone wiśnie
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wiśniówkę i wino w dzbanku, włóż do lodówki do czasu podania.
- Napełnij 6 szklanek lodem, podziel wiśniówkę z winem na 6 szklanek. Dopełnij szklanki napojem wiśniowym. Wrzuć na wierzch po 4 suszone wiśnie.
Sos Chimichurri
Składniki:
- 1/3 szklanki drobno posiekanej kolendry
- 1/3 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1/2 szklanki oleju z krokosza barwierskiego (można zastąpić oliwą z oliwek)
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (cayenne)
- 2 łyżki chilli w proszku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ten sos na 2 dni przed podaniem. Najpierw połącz wszystkie składniki za wyjątkiem kolendry i natki pietruszki. Włóz do lodówki.
- Tuż przed podaniem dodaj natkę i kolendrę, wymieszaj i podaj.
Sos chrzanowo-musztardowy
Składniki:
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 6 łyżek startego chrzanu
- 1,5 łyżki musztardy Dijon
- gruboziarnista sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj śmietanę, chrzan i musztardę w małej miseczce. Dopraw do smaku solę i pieprzem.
- Sos może być przechowywany w lodówce do 2 dni.
Sos słodko-ostry
Składniki:
- 3/4 szklanki sambal oelek (pasty chilli)
- 1/4 szklanki świeżego soku z limetek (potrzebne ok. 2 limetki)
- 1/4 szklanki miodu
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki. Podawaj do fondue.
Pieczone warzywa
Składniki:
- 220 g świeżych grzybów typu cremini, shiitake, pieczarek
- 2 pęczki młodej rzepy lub 3 średnie rzepy, obrane i albo w całości (jeśli małe) lub pokrojone we plasterki
- 1 mały kabaczek (ok. 700 g), oczyszczony z nasion, pokrojony w krążki o grubosci 5 mm
- 8-10 małych marchewek
- 8 malutkich czerwonych cebul, w całości (jeśli małe) lub pokrojone w plastry
- 4 ząbki czosnku, zgniecione
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra-virgin
- gruboziarnista soł i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni. Podziel czosnek i warzywa na 2 formy do pieczenia. Wyłóż warzywa na formę przykrytą papierem do pieczenia, skrop je oliwą z oliwek i oprósz solą i pieprzem.
- Piecz warzywa aż będą miękkie i złote (ok. 40-50 minut).
Źródło: marthastewart.com
Użytkownicy trafili tutaj szukając: fondue przepisy pascal