Łatwe przepisy na wielki apetyt – Noc fondue: Founde serowe, Founde Bourguiginonne, Koktajl z wiśniówki (odc. 49)

Fondue Bourguignonne

Fondue Bourguignonne (źródło: marthastewart.com)

Fondue Bourguignonne (źródło: marthastewart.com)

Ilość porcji: dla 6 osób

Składniki:

  • 700 g wołowiny pokrojonej na 2,5 cm kostkę, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka oliwy extra-virgin
  • 3/4 łyżki gruboziarnistej soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 porcja pieczonych warzyw (przepis poniżej)
  • sos słodko-ostry (przepis poniżej)
  • sos Chimichurri (przepis poniżej)
  • sos chrzanowo-musztardowy (przepis poniżej)
  • sos cebulowo-figowy (Vidalia) lub sos barbecue

Sposób przygotowania:

Obtocz mięso w oliwie. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, oprósz połowę mięsa połową soli i pieprzu, wrzuć mięso na patelnię. Smaż mięso bez przewracania przez 2 minuty. Obróć mięso i smaż kolejne 2 minuty. Przełóż mięso do miski. Powtórz czynności z drugą połową mięsa. Podawaj mięso z pieczonymi warzywami i zestawem sosów.

 

Fondue serowe

Fondue serowe (źródło: marthastewart.com)

Fondue serowe (źródło: marthastewart.com)

Ilość porcji: dla 6 osób

Składniki:

  • 220 g sera Gruyere (ok. 1 3/4 szklanki), pokrojonego w kostkę 5×5 mm
  • 110 g dojrzałego sera Ementaler (ok. 1 szklanki), pokrojonego w kostkę 5×5 mm
  • 2 łyżki mąki
  • 1/8 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (cayenne)
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 1/3 szklanki średnio treściwego wina, np. Riesling lub Sauvignon Blanc
  •  1 łyżka wiśniówki
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • chleb na zakwasie, pokrojony w kostkę 2,5×2,5 cm (ok. 8 szklanek) do podania
  • różne warzywa pokrojone na kawałki według uznania (np. pomidorki koktajlowe, marchewka, pietruszka, seler, cebulki, ogórki, pomidory itp.)

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp mąkę, pieprz kajeński, biały. Obtocz sery w mące. Podgrzewaj wino w naczyniu do fondue aż zacznie bulgotać (ok. 5 minut).

Wsypuj po trochę sera do wina. Wlej wiśniówkę. Gotuj mieszając aż sery się rozpuszczą (ok. 20 minut). Wlej sok z cytryny. Mieszanina powinna być gładka i lekko bulgotać.

Przełóż naczynie do fondue na podstawkę fondue ze świeczką w środku. Podawaj natychmiast z chlebem i kawałkami warzyw.

 

Koktajl wiśniówkowy (źódło: marthastewart.com)

Koktajl wiśniówkowy (źódło: marthastewart.com)

Koktajl z wiśniówki

Ilość porcji: dla 6 osób

Składniki:

  • pół szklanki wiśniówki (cherry brandy)
  •  pół szklanki białego wina typu Riesling lub Sauvignon Blanc
  •  50-100 ml gazowanego napoju o smaku wiśniowym
  • 24 suszone wiśnie

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wiśniówkę i wino w dzbanku, włóż do lodówki do czasu podania.
  2. Napełnij 6 szklanek lodem, podziel wiśniówkę z winem na 6 szklanek. Dopełnij szklanki napojem wiśniowym. Wrzuć na wierzch po 4 suszone wiśnie.

 

Sos Chimichurri

Składniki:

  • 1/3 szklanki drobno posiekanej kolendry
  • 1/3 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 szklanki oleju z krokosza barwierskiego (można zastąpić oliwą z oliwek)
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (cayenne)
  •  2 łyżki chilli w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ten sos na 2 dni przed podaniem. Najpierw połącz wszystkie składniki za wyjątkiem kolendry i natki pietruszki. Włóz do lodówki.
  2. Tuż przed podaniem dodaj natkę i kolendrę, wymieszaj i podaj.

 

Sos chrzanowo-musztardowy

Składniki:

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 6 łyżek startego chrzanu
  • 1,5 łyżki musztardy Dijon
  • gruboziarnista sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj śmietanę, chrzan i musztardę w małej miseczce. Dopraw do smaku solę i pieprzem.
  2. Sos może być przechowywany w lodówce do 2 dni.

 

Sos słodko-ostry

Składniki:

  • 3/4 szklanki sambal oelek (pasty chilli)
  •  1/4 szklanki świeżego soku z limetek (potrzebne ok. 2 limetki)
  •  1/4 szklanki miodu

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki. Podawaj do fondue.

 

Pieczone warzywa

Pieczone warzywa (źródlo: marthastewart.com)

Pieczone warzywa (źródlo: marthastewart.com)

Składniki:

  • 220 g świeżych grzybów typu cremini, shiitake, pieczarek
  • 2 pęczki młodej rzepy lub 3 średnie rzepy, obrane i albo w całości (jeśli małe) lub pokrojone we plasterki
  • 1 mały kabaczek (ok. 700 g), oczyszczony z nasion, pokrojony w krążki o grubosci 5 mm
  • 8-10 małych marchewek
  • 8 malutkich czerwonych cebul, w całości (jeśli małe) lub pokrojone w plastry
  • 4 ząbki czosnku, zgniecione
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra-virgin
  • gruboziarnista soł i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni. Podziel czosnek i warzywa na 2 formy do pieczenia. Wyłóż warzywa na formę przykrytą papierem do pieczenia, skrop je oliwą z oliwek i oprósz solą i pieprzem.
  2. Piecz warzywa aż będą miękkie i złote (ok. 40-50 minut).

 

Źródło: marthastewart.com

Użytkownicy trafili tutaj szukając: fondue przepisy pascal