Paprykarz baciarski
Składniki:
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone papryki
- 1-2 ostre papryki
- 500 g ryżu
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1,5 kg dojrzałych, soczystych pomidorów
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
Sposób przygotowania:
W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną w łódki cebulę, gdy zacznie się szklić, dołożyć pokrojoną w spore kawałki paprykę, dusić 2 min. Dodać przepłukany, odcedzony ryż, paprykę w proszku i pokrojone w kawałki pomidory bez skórki, dusić, aż ryż wchłonie sok z pomidorów i zmięknie, w razie potrzeby podlać nieco wodą. Posolić do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, podawać.
Fiš paprikaš (paprykarz rybny)
Składniki:
- 1 karp
- 3 duże starte cebule
- 100 ml pasty pomidorowej
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- ostra papryka w proszku do smaku lub suszona czuszka
- sól
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną rybę pokroić w dzwonka, włożyć do garnka razem z głową i ogonem, dodać cebulę, pomidory i paprykę, dodać ostrą paprykę wedle uznania, posolić, zalać wodę, by wszystko przykrywała, zagotować, gotować ok. 40 min., potrząsając czasami garnkiem, podawać z domowym makaronem.
Sarma – gołąbki w liściach kiszonej kapusty
Składniki:
- 1 duża główka kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 100 g surowego wędzonego boczku
- 500 g surowego mieszanego mięsa (wołowina, wieprzowina)
- 500 g lekko podgotowanego i dokładnie odcedzonego ryżu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- kilka kawałków wędzonego mięsa (np. żeberka)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni przesmażyć drobno pokrojony boczek, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Wymieszać w misce z ryżem i mięsem, doprawić farsz papryką, solą i pieprzem. Kapustę obrać z liści (jeśli są twarde, zblanszować je we wrzątku), zawijać gołąbki, układając je ciasno w garnku, przekładając je czasem kawałkami wędzonego mięsa. Zalać wodą i gotować na małym ogniu lub piec pod przykryciem ok. 3 godz., czasami delikatnie wstrząsając naczyniem, podawać.
Filety z sandacza w sosie z traminerem
Składniki:
- 800 g filetów z sandacza
- 1 łyżeczka masła lub oleju
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sos:
- 1 mały por (biała część)
- 1/2 czerwonej papryki
- 150 ml białego wina
- 100 ml słodkiej śmietanki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
W rondelku rozgrzać masło, dodać pokrojone w paseczki pora i paprykę, lekko zrumienić, wlać wino, gotować, aż całkiem wyparuje. Dodać śmietankę, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z doprawionymi solą i pieprzem filetami z sandacza, obsmażonymi z obu stron na patelni grillowej, posmarowanej wcześniej masłem lub olejem.
Źródło: tvp.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: placek po baciarsku