Makłowicz w podróży – Indie (odc. 21)

Curry jarzynowe

Curry jarzynowe (źródło: tvp.pl)

Curry jarzynowe (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 250 g ziemniaków
  • 250 okry
  • 250 g zielonego groszku
  • różyczki z jednego kalafiora
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • 1 łyżka klarowanego masła (ghee)
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu
  • 1 łyżeczka zmielonych ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 świeża zielona papryczka chili
  • kilka suszonych liści curry
  • 100 ml naturalnego jogurtu
  • sól

Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować na półtwardo, odcedzić. W rondlu lub woku rozgrzać masło, wsypać przyprawy w proszku, dodać rozgnieciony wcześniej w moździerzu czosnek z imbirem, pokrojoną drobno zieloną papryczek chili i liście curry, mieszając smażyć kilkadziesiąt sekund. Dodać ziemniaki, okrę, od której wcześniej odciąć ogonki, podlać odrobiną wody, dodać kalafiora i groszek, dusić, podlewając odrobiną wody, aż jarzyny zmiękną, lecz pozostaną jędrne. Posolić do smaku, dodać jogurt, wymieszać, podawać.

 

Soczewica duszona w przyprawach

Soczewica duszona w przyprawach (źródło: tvp.pl)

Soczewica duszona w przyprawach (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 800 g czerwonej soczewicy
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • 2 świeże zielone papryczki chili
  • 2 świeże pomidory
  • 1 łyżka oleju z ziaren gorczycy lub klarowanego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 suszone czerwone papryczki chili
  • 1 łyżeczka nasion kminu
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • kilka suszonych liści curry
  • pęczek natki kolendry
  • sól

Sposób przygotowania:
Soczewicę zalać wodą i gotować do miękkości. Gdy będzie prawie miękka, dołożyć pokrojoną w plasterki cebulę, dosypać kurkumę, dodać pokrojoną w plasterki papryczkę chili i wetrzeć na tarce pomidory. Całość gotować dalej tak długo, aż soczewica częściowo się rozpadnie, a woda wyparuje. Posolić, zdjąć z ognia. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekany czosnek, pokruszone suszone papryczki i liście curry, kmin i  gorczycę, smażyć mieszając kilkadziesiąt sekund. Zawartość patelni przełożyć do garnka z soczewicą, przykryć i odstawić na kilka minut. Dodać posiekaną natkę kolendry, wymieszać, podawać z ryżem dekorując soczewicę plastrami zrumienionej  cebuli.

 

Kurczak po keralsku

Kurczak po keralsku (źródło: tvp.pl)

Kurczak po keralsku (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • kawałek świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 800 g filetów z kurczaka (bez skóry)
  • 2 duże pomidory
  • 3 liście curry
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren kminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka papryki chili w proszku
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego (fenkułu)
  • sól

Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w kostkę. W moździerzu rozgnieść czosnek z imbirem, dodać ziarna kolendry, kminu, pieprzu i fenkułu i podlewając odrobiną wody wszystko rozgnieść na gęstą pastę. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić drobno posiekaną cebulę, wsypać kurkumę, garam masalę i chili, wymieszać, po chwili wlać pastę z czosnku, imbiru i przypraw, smażyć, aż woda wyparuje. Dodać kurczaka, po dwóch minutach liście curry i pomidory bez skóry i pestek, podlać wodą i dusić ok. 20 min. Gdy woda prawie całkiem odparuje, wlać mleczko kokosowe, zagotować, dusić kilka minut na małym ogniu, posolić do smaku, podawać z ryżem.

 

Źródło: tvp.pl