Papardelle z grzybami w sosie barbaresco
Składniki:
- 450 g makaronu typu papardelle
- 200 g pszennego pieczywa na grzanki
- 5 łyżek masła
- 2 szalotki
- 250 g świeżych grzybów ( kozaki, borowiki)
- pęczek natki pietruszki
- 150 ml pulpy pomidorowej
- 250 ml czerwonego wina barbaresco
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Pieczywo pokroić na grzanki, zrumienić w dwóch łyżkach masła, odstawić.
- Na patelni rozgrzać kolejne dwie łyżki masła, dodać posiekaną bardzo drobno szalotkę i zeszklić ją. Oczyszczone grzyby pokroić w plasterki, listki pietruszki posiekać i razem z grzybami dodać na patelnię. Posolić i popieprzyć całość, tak aby grzyby puściły sok. Dusić ok. 5 min.
- Wlać pulpę pomidorową i wino na patelnię. Doprowadzić do wrzenia i ponownie dusić na małym ogniu ok. 20 min. aż sos zgęstnieje.
- Na koniec rozjaśnić sos łyżką masła i kieliszkiem wina, zdjąć z ognia.
- Ugotowany makaron wymieszać dokładnie z sosem na patelni, przełożyć na talerz i posypać chrupiącymi grzankami.
Źródło: tvp.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: maklowicz turyn