Makłowicz w podróży – Włochy, Turyn (odc. 98)

Papardelle z grzybami w sosie barbaresco

Papardelle z grzybami w sosie barbaresco (źródło: tvp.pl)

Papardelle z grzybami w sosie barbaresco (źródło: tvp.pl)

Składniki: 

  • 450 g makaronu typu papardelle
  • 200 g pszennego pieczywa na grzanki
  • 5 łyżek masła
  • 2 szalotki
  • 250 g świeżych grzybów ( kozaki, borowiki)
  • pęczek natki pietruszki
  • 150 ml pulpy pomidorowej
  • 250 ml czerwonego wina barbaresco
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pieczywo pokroić na grzanki, zrumienić w dwóch łyżkach masła, odstawić.
  2. Na patelni rozgrzać kolejne dwie łyżki masła, dodać posiekaną bardzo drobno szalotkę i zeszklić ją. Oczyszczone grzyby pokroić w plasterki, listki pietruszki posiekać i razem z grzybami dodać na patelnię. Posolić i popieprzyć całość, tak aby grzyby puściły sok. Dusić ok. 5 min.
  3. Wlać pulpę pomidorową i wino na patelnię. Doprowadzić do wrzenia i ponownie dusić na małym ogniu ok. 20 min. aż sos zgęstnieje.
  4. Na koniec rozjaśnić sos łyżką masła i kieliszkiem wina, zdjąć z ognia.
  5. Ugotowany makaron wymieszać dokładnie z sosem na patelni, przełożyć na talerz i posypać chrupiącymi grzankami.

 

Źródło: tvp.pl