Jamie odkrywa Wielką Brytanię – Wieprzowina po bristolsku, Ogrodowe paszteciki, Pudding jabłkowy z karaibskimi przyprawami (odc. 5)

W tym odcinku Jamie Oliver odwiedza okolice Bristolu słynące z pasztecików, cydru czy sera cheddar. W tym odcinku gotuje m.in. Wieprzowinę po bristolsku, Paszteciki ogrodowe i Pudding jabłkowy z karaibskimi przyprawami.

Jamie cooks some fantastic new classic British recipes, including jerk-dressed Bristol pork, with crunchy crackling and orchard apple sauce, alternative allotment pasties, and an apple pepperpot pudding using a combination of Caribbean spices.

Wieprzowina po bristolsku

Wieprzowina po bristolsku (źródło: channel4.com)

Wieprzowina po bristolsku (źródło: channel4.com)

Składniki:

  • 5 kg łopatki wieprzowej z kością i skórą
  • sól morska i mielony pieprz
  • szczypta suszonego rozmarynu i tymianku
  • 1 gałka muszkatołowa, do starcia
  • oliwa z oliwek
  • 2 butelki cydru (1 litr)

Składniki do salsy:

  • 1-2 świeże papryczki chilli (np. Scotch bonnet)
  • 2 pęczki cebuli dymki, posiekanej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 3 limetki
  • kawałek imbiru wielkości kciuka, obranego ze skórki
  • kilka liści laurowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki miodu
  • oliwa z oliwek
  • duży pęczek świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 240 stopni. Natnij skórę i tłuszcz na głębokość  1 cm w kształcie zyg-zaka używając ostrego noża. Nie nacinaj mięsa!
  2. Natrzyj mięso szczyptą soli, pieprzu, rozmarynu, tymianku, odrobiną gałki muszkatołowej i oliwy.
  3. Włóż mięso skórą do góry do formy. Wlej do formy jedną butelkę cydru i włóż mięso do piekarnika na 30 minut. Gdy skórka się już podpiecze, zmniejsz temperaturę do 130 stopni.
  4. Po godzinie pieczenia wlej resztę cydru i piecz przez kolejne 6-7 godzin lub do czasu, gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości. W połowie pieczenia przykryj mięso folią aluminiową.
  5. Wyjmij gotowe mięso z piekarnika, połóż go na desce. Delikatnie zbierz tłuszcz z formy do pieczenia i przelej sobie do słoika (przyda się do pieczonych pomidorów). Pozostaw w formie resztę soku z mięsa.
  6. Do blendera wrzuć papryczkę chilli do sosu z mięsa, cebulę dymkę, przyprawy, sok z limetki, imbir, liście laurowe, czosnek, miód i odrobinę oliwy z oliwek. Miksuj składniki aż powstanie sos o konsystencji salsy. Następnie wlej zawartość blendera do sosu z mięsa. Dopraw solą w razie potrzeby.
  7. Wylej salsę na mięso i porozchylaj dwoma widelcami mięso, aby salsa weszła w wykonane wcześniej nacięcia. Posyp wierzch mięsa kolendrą. Podawaj z sokiem z jabłek.

 

Pudding jabłkowy z karaibskimi przyprawami

 

Pudding jabłkowy z karaibskimi przyprawami (źródło: jamieoliver.com)

Pudding jabłkowy z karaibskimi przyprawami (źródło: jamieoliver.com)

Składniki od sosu

  • 200 g niesolonego masła, pokrojonego w kostkę, w temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki melasy
  • 1 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 szczypta czosnku w proszku
  • 3 łyżki gęstej lub niskotłuszczowej śmietany

Składniki na ciasto:

  • 6-7 małych lub średnich jabłek, pokrojonych na ćwiartki, bez gniazd nasiennych
  • 125 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
  • 125 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 225 g przesianej samorosnącej mąki lub mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 200 ml wytrawnego cydru jabłkowego
  • 2 pomarańcze

Sposób przygotowania:

  1. Posmaruj boki okrągłej formy do pieczenia o średnicy 24 cm masłem, na dno połóż papier do pieczenia odporny na tłuszcz. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Do dużego rondla wsyp cukier puder, melasę, przyprawy i powoli doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj od czasu do czasu mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Uważaj na karmel, który jest bardzo gorący i łatwo można się nim poparzyć!
  3. Dodaj jabłka i smaż je przez kilka minut – w międzyczasie możesz przygotować ciasto. Zerkaj jednak co jakiś czas na jabłka i mieszaj je, aby nie przywarły do dna.
  4. Utrzyj masło z cukrem, dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodaj połowę mąki, sodę i cydr. Wymieszaj dobrze, masa będzie bardzo rzadka ale się nie przejmuj. Dodaj resztę mąki i startą skórkę z pomarańczy i wymieszak.
  5. Wylej ciasto do formy. Na wierzch wrzuć jabłka. Pozostały karmel w rondlu odstaw na razi na bok. Włóż ciasto do piekarnika i piecz 35-40 minut – do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw na 10 minut do ostygnięcia.
  6. W międayczasie podgrzej pozostały karmelna wolnym ogniu cały czas mieszając. Odwróć ciasto do góry nogami (uważaj na wyciekający gorący karmel!), a następnie połóż go na talerzu ponownie odwracając. Skrop wierzch ciasta podgrzanym karmelem, pokrój na kawałki i podawaj.

 

Ogrodowe paszteciki

Przepis w przygotowaniu.

 

Oryginalne nazwy przepisów: Jerk-dressed Bristol pork, with crunchy crackling and orchard apple sauce, alternative allotment pasties, an apple pepperpot pudding using a combination of Caribbean spices.

 

Źródło: channel4.com, jamieoliver.com

Użytkownicy trafili tutaj szukając: j oliver ciekawe przepisy