W tym odcinku Jamie Oliver odwiedza okolice Bristolu słynące z pasztecików, cydru czy sera cheddar. W tym odcinku gotuje m.in. Wieprzowinę po bristolsku, Paszteciki ogrodowe i Pudding jabłkowy z karaibskimi przyprawami.
Jamie cooks some fantastic new classic British recipes, including jerk-dressed Bristol pork, with crunchy crackling and orchard apple sauce, alternative allotment pasties, and an apple pepperpot pudding using a combination of Caribbean spices.
Wieprzowina po bristolsku
Składniki:
- 5 kg łopatki wieprzowej z kością i skórą
- sól morska i mielony pieprz
- szczypta suszonego rozmarynu i tymianku
- 1 gałka muszkatołowa, do starcia
- oliwa z oliwek
- 2 butelki cydru (1 litr)
Składniki do salsy:
- 1-2 świeże papryczki chilli (np. Scotch bonnet)
- 2 pęczki cebuli dymki, posiekanej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 3 limetki
- kawałek imbiru wielkości kciuka, obranego ze skórki
- kilka liści laurowych
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki miodu
- oliwa z oliwek
- duży pęczek świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 240 stopni. Natnij skórę i tłuszcz na głębokość 1 cm w kształcie zyg-zaka używając ostrego noża. Nie nacinaj mięsa!
- Natrzyj mięso szczyptą soli, pieprzu, rozmarynu, tymianku, odrobiną gałki muszkatołowej i oliwy.
- Włóż mięso skórą do góry do formy. Wlej do formy jedną butelkę cydru i włóż mięso do piekarnika na 30 minut. Gdy skórka się już podpiecze, zmniejsz temperaturę do 130 stopni.
- Po godzinie pieczenia wlej resztę cydru i piecz przez kolejne 6-7 godzin lub do czasu, gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości. W połowie pieczenia przykryj mięso folią aluminiową.
- Wyjmij gotowe mięso z piekarnika, połóż go na desce. Delikatnie zbierz tłuszcz z formy do pieczenia i przelej sobie do słoika (przyda się do pieczonych pomidorów). Pozostaw w formie resztę soku z mięsa.
- Do blendera wrzuć papryczkę chilli do sosu z mięsa, cebulę dymkę, przyprawy, sok z limetki, imbir, liście laurowe, czosnek, miód i odrobinę oliwy z oliwek. Miksuj składniki aż powstanie sos o konsystencji salsy. Następnie wlej zawartość blendera do sosu z mięsa. Dopraw solą w razie potrzeby.
- Wylej salsę na mięso i porozchylaj dwoma widelcami mięso, aby salsa weszła w wykonane wcześniej nacięcia. Posyp wierzch mięsa kolendrą. Podawaj z sokiem z jabłek.
Pudding jabłkowy z karaibskimi przyprawami
Składniki od sosu
- 200 g niesolonego masła, pokrojonego w kostkę, w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki melasy
- 1 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 szczypta czosnku w proszku
- 3 łyżki gęstej lub niskotłuszczowej śmietany
Składniki na ciasto:
- 6-7 małych lub średnich jabłek, pokrojonych na ćwiartki, bez gniazd nasiennych
- 125 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
- 125 g cukru pudru
- 2 duże jajka
- 225 g przesianej samorosnącej mąki lub mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 200 ml wytrawnego cydru jabłkowego
- 2 pomarańcze
Sposób przygotowania:
- Posmaruj boki okrągłej formy do pieczenia o średnicy 24 cm masłem, na dno połóż papier do pieczenia odporny na tłuszcz. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Do dużego rondla wsyp cukier puder, melasę, przyprawy i powoli doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj od czasu do czasu mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Uważaj na karmel, który jest bardzo gorący i łatwo można się nim poparzyć!
- Dodaj jabłka i smaż je przez kilka minut – w międzyczasie możesz przygotować ciasto. Zerkaj jednak co jakiś czas na jabłka i mieszaj je, aby nie przywarły do dna.
- Utrzyj masło z cukrem, dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodaj połowę mąki, sodę i cydr. Wymieszaj dobrze, masa będzie bardzo rzadka ale się nie przejmuj. Dodaj resztę mąki i startą skórkę z pomarańczy i wymieszak.
- Wylej ciasto do formy. Na wierzch wrzuć jabłka. Pozostały karmel w rondlu odstaw na razi na bok. Włóż ciasto do piekarnika i piecz 35-40 minut – do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw na 10 minut do ostygnięcia.
- W międayczasie podgrzej pozostały karmelna wolnym ogniu cały czas mieszając. Odwróć ciasto do góry nogami (uważaj na wyciekający gorący karmel!), a następnie połóż go na talerzu ponownie odwracając. Skrop wierzch ciasta podgrzanym karmelem, pokrój na kawałki i podawaj.
Ogrodowe paszteciki
Przepis w przygotowaniu.
Oryginalne nazwy przepisów: Jerk-dressed Bristol pork, with crunchy crackling and orchard apple sauce, alternative allotment pasties, an apple pepperpot pudding using a combination of Caribbean spices.
Źródło: channel4.com, jamieoliver.com
Użytkownicy trafili tutaj szukając: j oliver ciekawe przepisy