Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 plastry żółtego sera
- 8 łyżek mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- sól
- 2 łyżki oregano Appetita
- pieprz czarny mielony Appetita
Sposób przygotowania:
- Kotlety umyj i cienko rozbij. Każdy kotlet posmaruj musztardą, oprósz solą i pieprzem, posiekanym czosnkiem, natką pietruszki, przykryj plastrem sera, złóż i zepnij wykałaczką.
- Z mąki, mleka i jajek zrób gęste ciasto naleśnikowe. Zanurz w nim kotlety i smaż z obu stron na oleju wymieszanym z masłem na rumiany kolor.
- Przełóż kotlety do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wstaw na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Na gotowych kotletach połóż odrobinę masła i posyp oregano. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatą skropioną winegretem.
Źródło: Appetita
Użytkownicy trafili tutaj szukając: appetita przepisy