Schab w cieście z żółtym serem

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 plastry żółtego sera
  • 8 łyżek mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 2 łyżki oregano Appetita
  • pieprz czarny mielony Appetita

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety umyj i cienko rozbij. Każdy kotlet posmaruj musztardą, oprósz solą i pieprzem, posiekanym czosnkiem, natką pietruszki, przykryj plastrem sera, złóż i zepnij wykałaczką.
  2. Z mąki, mleka i jajek zrób gęste ciasto naleśnikowe. Zanurz w nim kotlety i smaż z obu stron na oleju wymieszanym z masłem na rumiany kolor.
  3. Przełóż kotlety do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wstaw na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Na gotowych kotletach połóż odrobinę masła i posyp oregano. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatą skropioną winegretem.

Źródło: Appetita

Użytkownicy trafili tutaj szukając: appetita przepisy