Składniki:
- 1 kg dowolnych owoców na konfiturę, np. maliny, truskawki, wiśnie, agrest, jabłka,
- 1 kg cukru żelującego Diamant
Sposób przygotowania:
- Umyj i rozdrobnij 1 kg owoców na kawałki, zmieszaj z 1 kg cukru żelującego i pozostaw w przykrytym naczyniu na 3-4 godziny aż zacznie wydzielać się sok.
- Doprowadź owoce do wrzenia ciągle mieszając, gotuj przez 4 minuty. Zbierz szumowinę z wierzchu podczas gotowania (powoduje ona szybsze psucie się konfitury).
- Napełnij słoiki gorącymi konfiturami, zakręć i odwróć do góry dnem do czasu wystygnięcia konfitury.
- Pamiętaj, że nawet jeśli posiadasz więcej niż 1 kg owoców, gotuj je tylko po jednej porcji (1 kg). Dzięki temu jest mniejsza szansa że konfitura się przypali, odpowiednio się wymiesza z cukrem. Garnek napełnił co najmniej do połowy. Najlepsze konfitury uzyskuje się ze świeżych owoców.
Źródło: Cukier żelujący Diamant 1:1