Konfitura z kawałkami dowolnych owoców

Konfitura (źródło: ifood.tv)

Konfitura (źródło: ifood.tv)

Składniki:

  • 1 kg dowolnych owoców na konfiturę, np. maliny, truskawki, wiśnie, agrest, jabłka,
  • 1 kg cukru żelującego Diamant

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i rozdrobnij 1 kg owoców na kawałki, zmieszaj z 1 kg cukru żelującego i pozostaw w przykrytym naczyniu na 3-4 godziny aż zacznie wydzielać się sok.
  2. Doprowadź owoce do wrzenia ciągle mieszając, gotuj przez 4 minuty. Zbierz szumowinę z wierzchu podczas gotowania (powoduje ona szybsze psucie się konfitury).
  3. Napełnij słoiki gorącymi konfiturami, zakręć i odwróć do góry dnem do czasu wystygnięcia konfitury.
  4. Pamiętaj, że nawet jeśli posiadasz więcej niż 1 kg owoców, gotuj je tylko po jednej porcji (1 kg). Dzięki temu jest mniejsza szansa że konfitura się przypali, odpowiednio się wymiesza z cukrem. Garnek napełnił co najmniej do połowy. Najlepsze konfitury uzyskuje się ze świeżych owoców.

 

Źródło: Cukier żelujący Diamant 1:1